den 17 oktober 2017
Dagens namn: Antonia, Toini
Orsa kommun - helt enkelt!

Författarbesök

Feelgood-författaren Eli Åhman Owetz kommer till Orsa bibliotek måndag 23 oktober klockan 18.00 och berättar om sitt författarskap och om att förverkliga sina drömmar. Hon har skrivit fyra böcker om Anna-Lisa och en om Bettan.

Mer info om författaren finns här https://eliahmanowetz.com/

Nyheter från Orsa kommun
2017-10-17

Mopeder och mopedkörning

I ett försök att komma tillrätta med olovlig körning och trimmade mopeder i Orsa har Brottsförebyggande rådet (Brå) givit vår kommunpolis Johan Hed i uppdrag att sammanställa vad som gäller för mopeder och mopedkörning.
Att köra en trimmad moped

Om man kör en trimmad moped typ I eller typ II räknas det som olovlig körning och man får normalt ca 1 500 kr i böter om man inte orsakat någon olycka. Vanligen får man dessutom vänta drygt ett extra år på att få lämplighetsbeviset för nytt förarbevis/körkort. Polisen tar oftast hela mopeden i beslag i avvaktan på teknisk undersökning. De delar som gjort att mopeden går fortare, lämnas inte tillbaka.

Om föräldrar har vetskap om att mopeden är trimmad, kan de dömas för tillåtande av olovlig körning till dagsböter. Om föräldrar döms till dagsböter, skickas information till Transportstyrelsen som kan utfärda en varning eller tillfällig återkallelse av förälderns körkort.

Provkör själv mopeden och kontrollera att den inte går fortare än lagstadgade 25, respektive 45 km/timmen. Vissa mopeder kan dock gå fortare än 25 respektive 45 km/h trots att inga åtgärder gjorts för att den ska gå fortare. Det är dock inte tillåtet att köra fortare än mopeden är typgodkänd för. Man kan därför bötfällas för hastighetsöverträdelse.

Mopeder och alkohol

Det är lika straffbart att köra en moped med alkohol i kroppen som att köra en bil eller annat motordrivet fordon med alkohol i kroppen. Rattfylleri börjar vid 0.2 promille alkohol i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri går vid minst 1.0 promille alkohol i blodet.

Försäkring

Om du är inblandad i en olycka och mopeden är trimmad gäller inte försäkringen och du kan tvingas betala stora summor till försäkringsbolag.

Läs mer om mopeder och mopedkörning genom att klicka här 2017-10-13

Verksamhet Omsorg i Orsa kommun söker en Leg. Sjuksköterska, 100% Tjänst, Vikariat

Orsa ligger beläget vid Orsasjön i norra Dalarna och erbjuder en fantastisk natur och mycket aktiviteter sommar som vinter, både för kommunens ca 7000 innevånare och också för alla våra besökande turister.
Läs mer...


2017-10-12

Verksamhet Omsorg söker 1 Leg. Sjuksköterska, 100 % Tjänst

Orsa ligger beläget vid Orsasjön i norra Dalarna och erbjuder en fantastisk natur och mycket aktiviteter sommar som vinter, både för kommunens ca 7000 innevånare och också för alla våra besökande turister.
Läs mer...


2017-10-05

Orsa är Dalarnas bästa skolkommun i Lärarförbundets skolrankning

Orsas har på ett år gjort en rekordklättring från plats 151 till plats 19 i årets rankning.
Läs mer...


2017-10-02

Vi söker LÄRARE till Bergetskolan

Orsas barn- och utbildningsverksamhet är inne i en spännande period där vi påbörjat ett utvecklingsarbete som redan givit mätbara resultat, vi har på tre år blivit en av de bästa skolkommunerna i Dalarna.
Läs mer...


Senast ändrad den 17 oktober 2017
Sidan underhålls med webKontroll från Daladatorer