den 16 januari 2019
Dagens namn: Hjalmar, Helmer
Orsa kommun - helt enkelt!

Lathund för husbyggare 

Det är lika bra att säga det direkt, det tar tid att bygga ett eget hus, att hitta rätt tomt, rätt hustyp, söka bygglov, handla upp hantverkare, göra markarbeten, anlägga trädgård. Räkna med att hela processen tar 1-3 år, beroende på var och hur du vill bo. Ett tips är att du låter det ta tid, det är oftast den största investering du gör i livet och det är viktigt att det blir bra!

1. Hitta en tomt som passar dig. Vill du ha nära till affärer? Har du yngre barn och vill bo i närheten av barnomsorg / skola? Jobbar du i Mora och vill bo i den södra delen av Orsa kommun? Vill du ha en stor tomt med mycket trädgård, eller en liten lättskött tomt? Det är mycket att tänka på när man väljer. Vi hjälper dig gärna i valet av tomt genom att vara bollplank till dig.  När du väl har hittat en tomt som passar dig så är det dags att börja titta på vilket hus du vill ha.

2. Välja hus. Kataloghus eller arkitektritat? Timmerstomme eller träreglar? Vad får det kosta? Det finns en uppsjö av modeller och tillverkare. Hur stort behöver du, hur många sovrum, vad har du för krav på köks-, bad- och tvättutrymmen? Hur ser tomten ut och vilken typ av hus passar där? Se "checklista för byggprocessen" till vänster. Under länken husleverantörer till vänster så hittar du listor på hustillverkare. Ett nytt nyckelfärdigt hus kan kosta allt från 1,2 Mkr och uppåt, beroende på vad du vill ha. Om du vill bygga ett hus efter eget huvud, eller om du vill anlita en arkitekt och att sedan en lokal byggfirma uppför det åt dig, så finns det också sådana möjligheter. Listor på byggentreprenörer och arkitekter hittar du nedan.

3. Projektera husbygge. Vill du hålla i processen själv eller anlita någon som gör det åt dig? Om du inte är van vid att hålla i byggprojekt själv så kan det vara en bra idé att anlita någon som hjälper dig med det. De pengar det kostar dig att köpa den tjänsten tjänar du ofta tillbaka i det långa loppet i form av lägre byggkostnader och mindre besvär.

4. Söka bygglov. Kolla att det markområde du har tänkt dig att använda som tomt verkligen får bebyggas med ett bostadshus. Det finns möjligheter att söka "förhandsbesked" för bygglov. Då görs en översiktlig prövning av möjligheterna att bebygga din tomt. Speciellt användbart om du köper ett markområde utanför detaljplanelagt område. Läs mer om bygglov under följande länk http://www.orsa.se/default.asp?PageID=704.

Det finns en del (bygg-)gropar att trilla i när man bygger eget hus. Ett enkelt sätt att undvika de största är att läsa de råd finns här http://www.omboende.se/sv/Bygga1/

Småhusfabrikanter i Sverige
Trä- och möbelindustriförbundet har en förteckning över auktoriserade trähussäljare. Du hittar den här.
Auktoriserade trähussäljare

Lokala husbyggare
Att bygga ett skräddarsytt hus från grunden behöver inte vara dyrare än att köpa ett hus från en småhusfabrikant. I Orsa finns det kompetenta och pålitliga företag som kan bygga ditt företag, skräddarsytt från grunden. 

I Dalarna finns det ett antal arkitekter som tar på sig att rita privatbostäder. Se vidare på Eniro.

Byggprojektledare
Om du inte är vid att hålla i ett bygge själv så finns det två lösningar. Endera låter du det byggföretag du anlitar hålla ihop projektet, ansvara för kontakter med underleverantörer, etc. Den andra modellen är att du anlitar en byggprojektledare som jobbar direkt tillsammans med dig och hjälper dig att hålla ihop entreprenaden mot såväl byggföretag som underleverantörer.

Senast ändrad den 13 mars 2018
Sidan underhålls med webKontroll från Daladatorer