den 20 oktober 2018
Dagens namn: Sibylla
Orsa kommun - helt enkelt!
Nyheter
Nyheter / 2018-10-18
Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet bildar majoritet i Orsa
Efter valet till kommunfullmäktige i september är det klart vilka partier som kommer att ingå i den styrande majoriteten i Orsa. Med 16 av 31 mandat bildar C, KD och MP majoritet för kommande mandatperiod.
Nyheter / 2018-10-17
Utmärkelser för föreningslivet 2018
Tre personer tilldelades utmärkelser för sina insatser inom det ideella föreningslivet i Orsa Kommun.
Nyheter / 2018-10-17
Vi vill ha dina synpunkter
Hej, är du en av de 800 orsabor som fått Orsa kommuns Medborgarundersökning från SCB hem i din brevlåda?
Nyheter / 2018-10-16
Information om Orsa stadsnät
Nyheter / 2018-10-10
Orsa kommun går vidare med att bygga ut allmänna vatten- och avloppsledningar (VA) i Grönklitt
Under måndagen beslutade kommunfullmäktige i Orsa att gå vidare med planerna på att bygga ut de kommunala vatten- och avloppsledningarna i Grönklitt.
2018-05-24

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

Det är huvudbudskapet i årets Krisberedskapsveckan som startar 28 maj i hela landet.

En kris kan göra att samhället inte fungerar som vi är vana vid. Ett förändrat klimat kan göra att översvämningar och skogsbränder blir vanligare. Händelser i omvärlden kan ge brist på vissa livsmedel. Störningar i viktiga IT-system kan påverka elförsörjningen. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig:

 • Värmen försvinner
 • Det blir svårt att laga och förvara mat
 • Mat och andra varor kan ta slut i affärerna
 • Det kommer inget vatten i kranen eller toaletten
 • Det går inte att tanka
 • Betalkort och bankomater fungerar inte
 • Mobilnät och internet fungerar inte
 • Kollektivtrafik och andra transporter står stilla 
 • Det blir svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning

Tänk igenom hur du och personer i din närhet kan klara en situation när samhällets normala service och tjänster inte fungerar som vanligt.

Hur du agerar som privatperson vid en samhällskris kan du läsa mer om på orsa.se.

Vad är Krisberedskapsveckan?
Krisberedskapsveckan är en årlig kampanj i hela landet som ska öka kunskapen om hur människor påverkas av och kan förbereda sig för samhällskriser och höjd beredskap, ytterst krig.

Varför anordnas Krisberedskapsveckan?
För att öka kunskapen om hur människor påverkas av och kan förbereda sig för samhällskriser och höjd beredskap, ytterst krig.

Nämn något som kommer att vara speciellt med årets kampanj?
Den 29 och 30 maj kommer broschyren "Om krisen eller kriget kommer” att skickas ut till alla hushåll i Sverige på uppdrag av regeringen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ansvarar för innehållet. Broschyren ska hjälpa oss att bli bättre förberedda på allt från allvarliga olyckor, extremt väder och it-attacker till militära konflikter. Se informationsfilmen (Youtube) om krisen eller kriget kommer här.

Tyngdpunkten ligger på hur människor kan förbereda sig för att kunna se till sina grundläggande behov när viktiga funktioner i samhället inte är igång som vanligt. Informationen ger också grunderna för Sveriges krisberedskap och totalförsvar.

Linda Björk Jansson, beredskaps- och säkerhetssamordnare i OrsaKommer Orsa kommun göra någon aktivitet under Krisberedskapsveckan?
- Vi kommer att göra i ordning en monter på Kulturhuset, där kommer vi att visa exempel på vad som är bra att ha hemma om något skulle inträffa. Vi kommer även att ha en tävling med fina priser. Varje dag i veckan kommer vi också att lägga ut information på Orsas Facebooksida säger Linda Björk Jansson, beredskaps- och säkerhetssamordnare i Orsa.

Vill du redan nu inventera din hemberedskap så kan du ladda ner checklistan här. Vill du även delta i tävligen, lämna in din checklista senast 4 juni. Dragning sker den 7 juni. Vinnarna presenteras på orsa.se och vinsterna kan hämtas i receptionen på kommunhuset. Första priset är en Strömavbrottslåda som innehåller vevradio, ficklampor med dynamo, nödspis, värmeljus, tändsticksaskar och två foliefiltar.

Viktiga telefonnummer och webbplatser

 • 112 Vid en nödsituation som kräver omedelbar hjälp av ambulans, brandkår eller polis
 • 113 13 För att lämna eller få information vid allvarliga olyckor eller krissituationer
 • 114 14 Alla polisärenden som inte handlar om pågående brott eller händelser
 • 1177 Sjukvårdsrådgivning 

Dinsäkerhet.se (fördjupad information om innehållet i den här broschyren). Krisinformation.se (samlad information från Sveriges myndigheter vid kriser).

Senast ändrad den 8 oktober 2018
Sidan underhålls med webKontroll från Daladatorer