Ingen förändring av reglerna för fyrverkerier i Orsa

Södertälje kommun vill att landets samtliga kommuner ställer sig bakom ett krav på totalförbud mot fyrverkerier för privatpersoner. I Orsa är reglerna för hur fyrverkerier får användas redan strikta, därför väljer kommunen att inte ställa sig bakom kravet på totalförbud.

Fyrverkeri över vatten. Foto.

Södertälje kommun har beslutat att uppvakta regeringskansliet med krav på ett totalförbud för privatpersoner att köpa och använda fyrverkerier. Södertälje kommun har även skickat ut skrivelsen till samtliga kommuner i landet. I skrivelsen föreslår Södertälje att de kan tänka sig undantag för organisationer vid vissa tillfällen.

Regler i de lokala ordningsföreskrifterna

Orsa kommun har redan idag relativt strikta regler för fyrverkerier. Reglerna är definierade i kommunens allmänna lokala ordningsföreskrifter.

Orsa kommun har därför beslutat att inte ställa sig bakom skrivelsen för totalförbud. Beslutet togs under strategiutskottets möte under måndagen.

Gällande regler för hantering av fyrverkerierer

Det krävs alltid polistillstånd för hantering av fyrverkerier i Orsa kommun. Undantagen då polistillstånd inte behövs är:

  • Nyårsafton klockan 21 - 01
  • Påskafton och Valborgsmässoafton klockan 19 - 23
Senast uppdaterad: 17 februari 2020