Flera leverantörer erbjuder leverans av matlådor i Orsa

Under hösten 2019 fattade Gemensamma nämnden för myndighetsservice i Mora, Orsa och Älvdalen beslut om att kommunerna inte längre ska leverera matlådor till hemmet. Orsa kommun har sedan dess haft dialog med lokala företagare och nu kommer flera leverantörer erbjuda leverans av matlådor till boende i Orsa.

Personer som fått ett beslut av biståndshandläggare har kunnat få mat från Orsa kommuns kök hemlevererad. Detta kommer dock att upphöra den 30 april i år. Kommunerna behöver prioritera sina uppdrag för att kunna leverera det som är kärnverksamhet med hög kvalitet. Att leverera mat är inte ett grunduppdrag för kommunen.

Kommunerna har därför bjudit in företagare som vill erbjuda hemleverans av färdiglagad mat. Förhoppningen är att det ska skapa valfrihet för dom som behöver få maten hemlevererad. Det kommer också ge den som köper hem mat större möjlighet att påverka vilken mat den personen vill äta och betala för.

Tre leverantörer

I dagsläget erbjuder tre leverantörer hemkörning av matlådor. För prisuppgifter, kontakta respektive leverantör:

 • INGELAS KOCK OCH CATERING
  Erbjuder: Morabaserat företag som erbjuder både husmanskost och festmat. Kall mat som får värmas. Till exempel kålpudding med timjansgräddsås, fiskgratäng med sparris och potatismos. Menyn skickas ut 3 veckor innan.
  Leverans: 1 gång/vecka vid abonnemang.
  Kontaktuppgifter: Telefon 076-797 10 93
  www.ingelascatering.com Länk till annan webbplats.
 • RESTAURANG AKROPOLIS
  Erbjuder: Orsabaserat företag som erbjuder husmanskost, kall mat som får värmas. Kommer att leverera rätter från sin lunchmeny, till exempel Pasta carbonara eller köttfärslimpa och kokt potatis och sås. Menyn skickas ut veckan innan.
  Leverans: 3 gånger/vecka (mån, ons och fre).
  Kontaktuppgifter: Telefon: 0250-41060
  www.akropolisorsa.se Länk till annan webbplats.

Matleverans i Skattungbyn – förening inventerar intresse

Om intresse finns kommer även Skattungbyns byutvecklingsförening att kunna erbjuda leverans av matlådor. Föreningen planerar för eventuell matservering i skolans matsal på icke-skoldagar, mat för avhämtning i samband med skolluncher samt kall eller fryst färdiglagad mat. Frågan om hemleverans försöker föreningen lösa när de vet hur stort intresset är.
Kontaktuppgifter: Kåre Olsson, Telefon: 070-6905580 mejl: 1225@telia.com

Senast uppdaterad: 2 mars 2020