Orsa i topp i Lärarförbundets skolranking

Lärarförbundet genomför varje år en skolranking över Sveriges 290 skolkommuner. I år placerar sig Orsa på plats 26 av 290.

Ett barn håller några böcker ovanför huvudet några andra barn lutar sig på några travar av böcker. De ser glada ut. Foto.

- Alla rankingar ska tas med en nypa salt då det viktigaste är hur det går för våra elever. Men självklart känns det idag extra roligt att arbeta i en kommun som satsar så mycket på utbildning. Förklaringen till Orsas goda resultat är att vi har en hög andel legitimerade och duktiga lärare som brinner för sina elever, säger Mattias Scandola, skolchef i Orsa.

Susann Lindblad (C) är ordförande i utskottet för Lärande i Orsa. Hon berättar att skolan är ett av de prioriterade områdena för politikerna i Orsa och en fråga där det ofta råder stor politisk enighet mellan majoritet och opposition. - För oss i politiken är det viktigt att samarbeta i skolfrågorna över partigränserna. Det ger trygghet och arbetsro för skolpersonalen i vår kommun, säger Susann Lindblad

Till grund för rankningen Sveriges bästa skolkommun ligger tio kriterier som Lärarförbundet anser viktiga för att bedöma skolans arbetsförutsättningar och resultat.

Kriterier som ingår i rankningen:

  1. resurser till undervisningen
  2. utbildade lärare
  3. lärartäthet
  4. friska lärare
  5. löner
  6. kommunen som huvudman
  7. andel barn i förskola
  8. betygsresultat i åk 9
  9. andel elever godkända i alla
  10. andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 3 år

Läs mer om om Lärarförundets ranking "Sveriges bästa skolkommun". Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 17 maj 2021