Första jobbet ger möten mellan generationer

Publicerad: 4 juli 2023

I Orsa genomförs en insats för att fler unga ska få upp ögonen för hur roligt och givande det kan vara att jobba inom äldreomsorgen. I samarbete med Ung omsorg erbjuds ungdomar ett extrajobb där de får göra sociala aktiviteter tillsammans med de äldre på kommunens äldreboenden.

Elis
Eriksson, Dennis Holm och Mille Häggström från Ung omsorg. 

Elis Eriksson, Mille Häggström och Dennis Holm, tre av ungdomarna från Ung omsorg.

Elis Eriksson, Mille Häggström och Dennis Holm är tre av de ungdomar som jobbar med att göra livet lite roligare för de boende på kommunens två äldreboenden, Lillåhem och Orsagården. Ungdomarna har det senaste halvåret fått pröva på allt från att spela spel och fiska till att fixa med naglar och grilla korv med de äldre.

– Det är kul att träffa och umgås med äldre människor. Vi blir verkligen uppskattade både av de äldre och personalen, säger Elis.

Men det är klart att ungdomarna ibland ställs inför utmaningar av olika slag. Jobbar man med exempelvis personer som har demens krävs god kommunikationsförmåga, tålamod och respekt.

– Jobbet är verkligen roligt och givande, men ibland lite jobbigt om någon person med demens blir ledsen eller förvirrad. Då pratar vi lugnt med personen och frågar kanske vad den tidigare jobbade med, eller vad han eller hon tycker om att göra, säger Dennis.

– Det är ett socialt jobb, är man engagerad och har ett intresse av att vilja göra ett bra jobb så får man ut väldigt mycket av det, säger ungdomarna glatt och samspelt. För många av oss ungdomar är det här det första jobbet, och det ger en bra grund att stå på i det fortsatta yrkeslivet, fortsätter Mille.

Ung omsorg finns över hela Sverige. I Orsa är det cirka 15 ungdomar som gör sina arbetspass på Lillåhem och Orsagården. De jobbar ungefär två timmar per tillfälle, oftast på helger. Det blir ett par arbetspass i månaden för ungdomarna.

– Vi tycker att det är viktigt att tidigt fånga upp ungdomar och skapa intresse för utbildning och jobb inom vård och omsorg. I förlängningen hoppas vi att några av dem blir så intresserade att de söker till en vård- och omsorgsutbildning på gymnasiet, säger Maria Lasell, enhetschef i kommunen.

Senast uppdaterad: 4 juli 2023