Inköp av lokala råvaror och utbildningsprogram för skolelever

Publicerad: 5 september 2024

Kostenheten har tillsammans med skolan startat ett projekt som riktar sig till skolelever och lokala livsmedelsproducenter. Projektet är tidsbegränsat och håller på under hösten, det vill säga skördetiden.

Under denna tid kommer kostenheten att servera lokala grönsaker från Solsyran och mjölk från Hansjö mejeri. Elever från årskurs 4 har gjort ett studiebesök i bondgården bland kalvar och kor. Där har man fått ta del av bondens dag och mjölkens resa till vårt bord. Eleverna har också besökt Solsyran där man fick se hur grönsakerna växer och skördas men framför allt provsmaka och komponera sin egen favoritgrönsakstallrik.

– Det är otroligt viktigt att barnen får ta del av våra lokala råvaror och förstå råvarans resa till bordet och tallriken. Vi får inte heller glömma att de lokala produkterna är otroligt viktiga för oss i beredskapssyfte men också för kommunens näringsliv, säger kostchef Maria Fransson-Ronell.

Projektet är ett sätt för kommunen att kunna öppna upp för fler lokala samarbeten och möjlighet till produktutveckling som kan anpassas till de offentliga köken. Att eleverna får komma ut på studiebesök är också otroligt viktigt och lärorikt. Det kommer även att ske en föreläsning med Hansjö mejeri för elever i årskurs 8 längre fram i höst, där man kommer att berätta om en bondes vardag, produktutveckling samt vikten av lokala leverantörer i beredskapssyfte.

– Att få komma utanför skolans väggar för ett annat sorts lärande är väldigt värdefullt. Eleverna i årskurs 4 fick träffa lokala företagare som hade förberett sig väl för att berätta om sina verksamheter. Det eleverna fick uppleva och lära sig under studiebesöket tas sedan med tillbaks in i klassrummet för att spinna vidare på. Det ger ett praktiskt och erfarenhetsbaserat lärande, säger skolchef Christine Alexandersson.

Senast uppdaterad: 5 september 2024