Sätt i gång är temat för årets beredskapsvecka
Beredskapsveckan är en årlig nationell informationsinsats som ska öka vår motståndskraft inför kriser och krig. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) leder kampanjen som startar den 23 september.
Temat "Sätt i gång" är en uppmaning till att stärka sin egen beredskap innan en kris eller ett krig hotar.
Syfte med kampanjen är att
- fler privatpersoner reflekterar över hur de kan lösa vardagen vid kris och krig
- fler privatpersoner skaffar sig en egen hemberedskap
- den lokala riskkommunikationen utvecklas.
Många fler hushåll i Sverige behöver generellt stärka sin motståndskraft och egen beredskap inför kriser och krig.
Beredskapsveckan i Orsa kommun 2024
- Under beredskapsveckan 23–29 september kan du besöka biblioteket Länk till annan webbplats.för att titta på en utställning med exempel på vad som är bra att ha hemma i händelse av en kris. Du hittar också olika faktablad och broschyrer om hemberedskap.
- Måndagen den 23/9 kl. 12.00–13.30 håller energi- och klimatrådgivare Annika Persson en digital föreläsning om hur man håller värme i bostaden vid längre elavbrott med olika typer av uppvärmningssystem. Läs mer här. Länk till annan webbplats.
- Tisdagen den 24/9 föreläser Björn Daniels för eleverna i årskurs 8 om fördelar med lokala leverantörer i beredskapssyfte. Projektet är ett sätt för kommunen att kunna öppna upp för fler lokala samarbeten och möjlighet till produktutveckling som kan anpassas till de offentliga köken.
- Torsdagen den 26/9 kl. 19.00–20.30 håller energi- och klimatrådgivare Annika Persson en digital föreläsning om hur man håller värme i bostaden vid längre elavbrott med olika typer av uppvärmningssystem. Läs mer här. Länk till annan webbplats.
- Fredagen den 27/9 får eleverna i kommunens skolor analog undervisning och matlagningen sker utomhus utan el.
Du spelar en viktig roll i vår krisberedskap!
Frivilliga Resursgruppen är ett samarbete mellan kommuner och de frivilliga försvarsorganisationerna med stöd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. FRG finns i hela landet.
I en tid där kriser kan slå till oväntat är det viktigt att vi står starka tillsammans. Frivilliga Resursgruppen (FRG) spelar en avgörande roll i att stötta kommuner vid samhällsstörningar. Som medlem i FRG bidrar du med din tid och kunskap för att göra skillnad när samhället behöver extra resurser.
FRG finns till för att komplettera de ordinarie insatserna vid kriser och andra utsatta situationer. Genom att samla lokala kompetenser från frivilliga försvarsorganisationer hjälper FRG till att hålla samhället tryggt och fungerande, även under svåra omständigheter som till exempel
- evakuering
- informationsspridning
- stabsadministration
- praktiska uppgifter som att dela ut vatten vid vattenavbrott eller att hjälpa till med inköp av mat och mediciner till riskgrupper
- första hjälpen och medmänskligt stöd till drabbade.
Medlemmarna i FRG får utbildning och stöd genom Sveriges Civilförsvarsförbund, vilket gör dem väl rustade att bidra när behovet uppstår. Oavsett bakgrund kan frivilliga bli en del av gruppen och vara en viktig resurs för samhället.
Vill du veta mer om hur Frivilliga Resursgruppen fungerar och hur du kan vara med och göra skillnad? Besök www.frivilligaresursgruppen.se. Länk till annan webbplats.