Angående statistik kring gymnasiebehörighet i Orsa kommun
De senaste dagarna har statistik kring gymnasiebehörighet för elever som gick ut årskurs 9 i våras rapporterats i olika medier. Men fler elever i Orsa godkändes än vad som framkommer i rapporteringen.
Underlaget i den mediarapportering som förekommit de senaste dagarna kommer ifrån Skolverket. Den bygger på siffror som rapporterats in senast den 18 juni 2024. Men fler elever i Orsa kommun har godkänts efter detta datum, då kommunen har arrangerat en lovskola mellan 17-26 juni. Lovskolan är en verksamhet som kommunen är skyldig att erbjuda elever som inte klarar gymnasiebehörigheten.
Gymnasiebehörighet efter lovskola
Orsaskolan, som är kommunens högstadieskola, hade 75 elever som slutade årskurs 9 i våras. Två elever är inte medräknade i denna grupp på grund av flytt utomlands och beslut om 10:e skolår. Efter lovskolan fick ytterligare 6 elever godkända betyg och blev även de behöriga till gymnasiet, det innebär att 76 procent av eleverna hade gymnasiebehörighet.
– Vi ser att det är godkänt betyg i matematik som är den största utmaningen, 12 elever hade inte godkänt betyg i matematik. Men vi jobbar med många insatser för att eleverna ska klara sig, det handlar om till exempel anpassat undervisningsmaterial, extra studiestöd och specialpedagogiska insatser. På hälften av våra matematiklektioner finns två matematiklärare och ledningen har haft täta avstämningsmöten med pedagoger i matematik för att säkerställa att lärandet går framåt, säger skolchef Christine Alexandersson.
Av de 18 elever som inte blev behöriga går 8 på introduktionsprogram med programinriktat val (IMV). Det innebär att eleven blir antagen till ett nationellt program trots att den inte är fullt behörig. Det ämne som inte är godkänt läser eleven in på introduktionsprogrammet. De övriga 10 eleverna går på introduktionsprogrammet (IM).
– Vi är inte nöjda förrän hundra procent av eleverna klarar gymnasiebehörigheten, men behörigheten är ändå mycket bättre i verkligheten än den som rapporterats i media. Vi är en liten kommun och med få elever så gör det att statistiken förändras väldigt mycket utifrån varje enskild elev, det är också viktigt att ha med när man jämför våra siffror med större kommuner, säger Christine Alexandersson.