Förslag på Orsa kommuns mål och budget för 2025
Kommunplanen är en sammanställning av kommunens mål, uppdrag, ekonomiska ramar och grunduppdrag för verksamheterna. Strategiutskottet beslutade under sitt möte den 15 oktober att godkänna förslaget till kommunplan 2025, det slutgiltiga beslutet om kommunplan fattas av kommunfullmäktige den 25 november.

Skattesatsen oförändrad
Kommunfullmäktige beslutar om storleken på den kommunala skattesatsen. Förslaget är att skattesatsen på 22,31 procent ska vara oförändrad under 2025.
Kommunplanen - kommunens mål och budget
Innehållet i kommunplanen bygger på kommunens vision Orsa 2050
Målen för 2025
- Orsas invånare upplever att de kan vara delaktiga i kommunens utveckling
- Eleverna är trygga och längtar till skolan
- Undervisningen stimulerar eleverna till lärande
- Orsa har en bra äldreomsorg
- Orsas befolkning ökar
- Orsa har Sveriges bästa företagsklimat
- Kommunen har en god ekonomisk hushållning
Ett nytt mål för kommande period är:
- Frånvaron från arbete på grund av sjukdom ska minska tills den når en långsiktigt stabil och låg nivå.
Uppdrag 2025
I kommunplanen finns även fyra uppdrag ifrån den politiska majoriteten:
- Genomföra invånardialoger i enlighet med policy och riktlinje för invånardialoger med fokusområde inkludering. Invånardialogerna med fokus på inkludering ska öka möjligheterna till delaktighet i de frågor som berör invånarna samt öka känslan av tillhörighet till platsen Orsa kommun och samhället i stort (2023–2025).
- Ta fram ett fritidspolitiskt program (2025).
- Göra investeringar för ett grönare och attraktivare centrum, med fokus på Slipstenstorget (2024–2026).
- Verka för att Skräddar-Djurberga ska bli kulturreservat (2025–2026)
- Utreda och förbereda anläggandet av en gästbrygga vid Ångbåtsudden (2025).
Ekonomi och förutsättningar framåt
Kommunen har de senaste åren redovisat goda resultat vilket gör att Orsa har ett gott utgångsläge inför budget 2025. Inför årets budget har alla verksamheter jobbat med treåriga detaljbudgetar 2025-2027, vilket gett ett gediget grundmaterial inför kommunplanen och planeringen framåt.
Positivt är att inflationstakten har stannat av och räntorna är på väg ner. Även pensionskostnaderna är lägre inför kommande år än vad de varit de senaste åren. Nästa år kommer socialtjänsten få ett bidrag på 3,5 miljoner kronor för att sänka timanställningar som kommer påverka resultatet positivt.
Ökade behov och förslag på nytt kommunalt kostnadsutjämningssystem
Men det finns utmaningar framåt. Bland annat behöver kommunen omfördela resurser utifrån de demografiska förändringarna med färre unga och fler äldre som bland annat leder till en ökad efterfrågan av hemtjänst. Även behov av resurser inom familj- och individomsorgen (IFO) ökar.
Flera statliga bidrag som Orsa fått kommer att försvinna. Dessutom föreslår en ny utredning, Nätt och jämnt, förändringar i det kommunala utjämningssystemet från 2026 som skulle innebära sänkta intäkter med 6 miljoner kronor per år om förslaget bli verklighet. Förändringen skulle innebära att kommunen förlorar 3 miljoner kronor 2026 och 6 miljoner kronor per år från och med 2027.
– Det blir allvarliga konsekvenser om regeringen går vidare med utredningsförslaget att Orsa ska få 6 miljoner mindre i det kommunala utjämningssystemet. Kommunchefen ges därför i uppdrag att ta fram ett åtgärdsprogram för att möta intäktsminskningen, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Thalin (C).
Investeringar och räntekostnader
Det pågår stora investeringar inom kommunen, bland annat ett nytt särskilt boende för äldre (SÄBO), en överföringsledning från Grönklitt för att kunna möjliggöra en expansion av verksamheten i Grönklitt och investeringar i VA-nätet där befintlig infrastruktur börjar bli ålderstigen.
En annan osäkerhetsfaktor i planen för 2025–2028 är ränteutvecklingen som påverkar budgeten då kommunen kommer att behöva låna för att finansiera planerade investeringar. För perioden är den budgeterade låneräntan i 2,55 procent. Om räntan förändras en halv procentenhet 2025 så kommer det att på verka resultatet med 900 000 kronor.
– Det är viktigt att kommunen genererar goda resultat bland annat med tanke på de stora investeringar som pågår. Det kräver en god likviditet för att hålla nere lånebehovet och klara framtida räntor och amorteringar, säger ekonomichef Anna-Karin Göthe.
Moderaterna avstod att delta i strategiutskottets beslut om kommunplan 2025.