Förslag till detaljplaner i Grönklitt föreslås ställas ut för granskning
Det detaljplaneförslag som i våras var utsänt för samråd har nu delats upp i två detaljplaner. Om kommunstyrelsen godkänner dem på sitt sammanträde den 16 december kan de ställas ut för granskning i vinter. De synpunkter som kom in under samrådet i våras har sammanställts och kommenterats i en samrådsredogörelse för varje planområde.
Orsa Grönklitts friluftsanläggning AB (tidigare Grönklittsgruppen) vill bygga ut sin anläggning med fler bäddar de kommande åren. Kommunstyrelsen i Orsa har därför gett klartecken för Miljö- och byggnadsförvaltningen att ta fram detaljplaner för två delområden.
Parallellt pågår ett planprogramsarbete, där hela Grönklittsområdets utveckling hanteras i ett vidare perspektiv.
Samråd under våren 2024 – synpunkterna har sammanställts
Under våren 2024 var förslaget till detaljplan ute på samråd och grannar och remissinstanser fick tycka till om förslaget. De synpunkter som har kommit in har nu sammanställts. Förslaget till detaljplan har delats upp i två olika detaljplaner och förslagen har uppdaterats bland annat utifrån inkomna synpunkter. Kommunstyrelsen ska fatta beslut om samrådsredogörelserna och de uppdaterade detaljplaneförslagen. Efter det kan förslagen skickas ut till remissinstanser och grannar som får lämna synpunkter.
Vad är nytt i detaljplaneförslaget?
Under samrådet i mars-april 2024 inkom cirka 60 yttranden, främst gällande område 2, som är det västra området, på det så kallade Rovdjursberget.
- Många privatpersoner efterfrågade mer hänsyn till utsiktsplatsen på bergstoppen (område 2) och den förändrade landskapsbilden med spårcentral och parkering (område 1). Farhågor om dagvattnets påverkan på Rovdjursbyn lyftes också (område 2). Flera önskade att planprogrammet färdigställts först.
- Länsstyrelsen hade bland annat synpunkter rörandet risk för slamströmmar, berg, upphävandet av strandskyddet, dagvatten, tillgänglighet och formulering av planbestämmelser. Detta har lett till att ett dokument, PM Berg, tagits fram och att dagvattenutredningen har reviderats. Strandskyddsavsnittet har omarbetats med anledning av att strandskyddet inom området är upphävt. Många planbestämmelser har omformulerats.
- Kommunala enheter och bolag framförde en hel del synpunkter vilka har tillgodosetts. Exempelvis undantas blötare områden från exploatering (område 1) och frågan om brandvatten har förtydligats (område 1 och 2).
Efter samrådet har projekteringen fortsatt och tydligare ritningar tagits fram som visar hur vägar och bebyggelse ska placeras i förhållande till varandra.
Efter samrådet utökades planområde 1 något och den föreslagna spårcentralen och parkeringen flyttade till den nordöstra sidan av angöringsvägen, där marken är torrare och där anläggningarna bedöms ge mindre påverkan på landskapsbild och upplevelsen av naturmarken kring tjärnen. Den äldre skogen söder om Råtjärn och myren och norr om den föreslagna bebyggelsen ska fortsatt vara skogsbevuxen då det är värdefullt om skogen även i fortsättningen kan rama in myren och Råtjärn, så att landskapsbilden från de befintliga bostäderna värnas och parkering och spårcentral skyms. Bestämmelsen syftar även till att värna de höga naturvärdena i skogen.
Ärende för kommunstyrelsen 16 december
Den 16 december har kommunstyrelsen frågan om detaljplanerna på agendan för beslut. Då är tanken att samrådredogörelsen godkänns och att kommunstyrelsen godkänner att detaljplaneförslaget skickas ut för granskning.
Vad händer sen?
Efter granskningen sammanställs de yttranden som inkommer i varsitt granskningsutlåtande och därefter kan kommunfullmäktige anta detaljplanerna under nästa år.