Egen enkät ger tydligare bild av hur brukare ser på socialtjänsten
Under slutet av 2024 genomförde socialtjänsten i Orsa kommun en enkät med cirka 200 personer inom funktionshinder- och äldreomsorg.

Socialstyrelsen gör varje år en undersökning där brukare får tycka till om socialtjänsten. I Orsa kommun har få personer svarat de senaste åren. I de flesta fall har svaren skickats in av anhöriga.
Eftersom kommunen är liten kan ett enstaka svar få stort genomslag och påverka resultatet mycket, även om det bara speglar en persons upplevelse. Samtidigt förbereder sig socialtjänsten på en ny lag som ställer högre krav på att brukare ska få vara delaktiga, att insatser följs upp mer noggrant och att hjälpen som ges håller hög kvalitet – det vill säga att den bygger på beprövad kunskap, är rättvis och anpassad efter varje persons behov. Därför beslutade socialtjänsten i Orsa att själva genomföra en brukarenkät. Sättet som enkäten gjorts på gör att svaren blir tydligare för vad socialtjänsten gör bra och vad man behöver förbättra.
Så genomfördes enkäten
Personal inom socialtjänsten har träffat drygt 200 personer inom funktionshinder- och äldreomsorgen i Orsa och ställt frågor. Personalen uppfattar att det funnits ett stort engagemang att svara på frågorna när man suttit i ett personligt samtal.
Frågorna i undersökningen handlar bland annat om:
- om brukaren känner sig trygg med personalen
- om brukaren ofta känner sig orolig eller ensam
- om personalen pratar så bra svenska att de förstår varandra
- om brukaren får den hjälp som han eller hon behöver
- om personalen har tillräckligt med tid för att hjälpa
- om brukaren får vistas utomhus så mycket som han eller hon önskar
- om brukaren är nöjd med utbudet av aktiviteter
- hur brukaren uppfattar maten och måltidsmiljön
Det här visar enkäten
Resultatet visar att brukarnas bild av verksamheten är väldigt bra i stort.
– Vi blev inte överraskade men väldigt glada över att resultatet i vår brukarenkät var mycket bättre än resultatet i den nationella brukarundersökningen när det gäller särskilt boende, säger avdelningschef Maria Lasell.
Exempel på svarsresultat:
- På frågan om brukaren känner sig trygg med personalen var genomsnittsbetyget 4,51 (skala 1-5 där svarsbetyg 1 var lite trygg, svarsbetyg 5 var mycket eller helt trygg).
- På frågan om brukaren får den hjälp den behöver var genomsnittsbetyget 4,52 (skala 1-5 där svarsbetyg 1 var lite eller inte alls, svarsbetyg 5 var mycket eller helt).
– Det som enkäten visar är att många tycker det är otydligt vart de ska vända sig med synpunkter och klagomål. Vi behöver förtydliga för våra brukare att det går bra att prata med den personal man kommer i kontakt med, medarbetare eller chef. Det finns inga krav på att gå en viss väg utan det ska vara enkelt framföra sina synpunkter, säger Maria Lasell.