Orsa kommun beslutar om omförhandling av samverkansavtal för gemensam miljö- och byggnadsnämnd

Publicerad: 12 maj 2025

Kommunstyrelsen i Orsa beslutade vid sammanträdet den 12 maj att samverkansavtalet med Mora kommun för miljö och bygg ska sägas upp för omförhandling. Anledningen är att alkoholhandläggning och tillsyn inte lever upp till Orsas vision, näringslivsstrategi och politiska mål.

Kvinnor i jobbmöte, händer och datorer på bord. Foto.

Sedan 1 januari 2023 har Orsa och Mora kommuner ett samverkansavtal för gemensam miljö- och byggnadsnämnd. Den nya nämnden är en sammanslagning av en tidigare gemensam miljönämnd och kommunernas vardera byggnadsnämnd. Till den gemensamma nämnden lade kommunerna också till ansvar för tillsyn, handläggning och beslut enligt alkohol- och tobakslagen, vilket tidigare låg under respektive kommuns socialtjänst.

Många fördelar med samverkan

Kommunerna ser många fördelar med nuvarande organisation. Det har blivit mindre administration med en gemensam nämnd och organisationen möjliggör kompetensförsörjning med de spetskompetenser som krävs. Verksamheten är närvarande i båda kommunerna vilket är en fördel för medborgare och en samlad myndighetsutövning underlättar för kommunernas näringsidkare. Den politiska nämndens ledamöter uppger att det är bättre helhetssyn i komplexa ärenden med miljö och bygg. Plan- och bygglagen och miljöbalken hanteras nu bättre i ett sammanhang. Nämnden anser också att det är en styrka att ha alkoholhandläggningen i samma nämnd.

Utmaningar i alkoholhandläggning och tillsyn

Det finns också möjligheter som ännu inte tas tillvara inom befintlig organisation. Företagarna Orsa har under en längre tid fört en dialog med Orsa kommun och Orsas och Moras gemensamma förvaltningar om hur man kan göra det lättare att göra rätt. Både Företagarna Orsa och Visita, som är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen, har informerat kommunen om att deras medlemmar upplever problem med alkoholtillsynen. De pekar på att det i Orsa kommuns styrdokument finns skrivningar om att uppnå ett attraktivt företagsklimat genom att bland annat förenkla rutiner kring myndighetsutövning och förbättring i bemötande, service och kommunikation. De har framfört att medlemmarnas upplevelse i alkoholtillsynen inte matchar de ambitioner som kommunen uttrycker i sina styrdokument.

Alkoholhandläggning och tillsyn upplevs inte harmonisera med Orsas vision, näringslivsstrategi och politiska mål. Kommunstyrelsen i Orsa kommun beslutade därför att avtalet ska omförhandlas med inriktningen att utreda förutsättningar för samverkan med fler kommuner alternativt att alkoholhandläggningen tas ut ur den gemensamma nämnden.

Senast uppdaterad: 12 maj 2025