Nytt program för fritid ska öka folkhälsan i Orsa kommun
Med det nya programmet för fritid vill Orsa kommun skapa förutsättningar för fysisk och psykisk hälsa. Ett av målen är att lyfta fram motionsaktiviteter för barn, ungdomar och äldre. Programmet har tagits fram genom invånardialog med invånare och föreningar.

Kultur- och fritidsutskottet fick i kommunplanen 2024 i uppdrag att ta fram ett program för fritid. Programmet ska staka ut riktningen som kommunen ska arbeta inom området och vad som ska prioriteras de kommande fyra åren.
Programmet ska främja aktiviteter som de flesta av invånarna kan ta del av. Barn och ungdomar ska få möjlighet att delta och vara delaktiga i föreningslivet utifrån sina personliga förutsättningar.
Kommunens Lupp-undersökning, alltså Lokal Uppföljning av Ungdomspolitiken, som vänder sig till ungdomar mellan 13 - 16 år visar att de känner sig nöjda med sin fritid. Tittar man däremot på utbudet av fritidsaktiviteter tycker 50 procent av tjejerna att det är ett litet utbud. En stor del av ungdomarna ser att det finns aktiviteter, men som inte passar med vad de själva är intresserade av. Majoriteten av ungdomarna är inte medlem i någon förening men tränar flera gånger i veckan. Att vara ute i naturen och umgås med kompisar är några viktiga fritidsaktiviteter.
Prioriteringar 2026–2028
Programmet ska främja aktiviteter som de flesta invånare kan vara med på. Här är prioriteringarna i programmet:
Samarbeta
- Ta initiativ till samverkan med föreningar, företag och organisationer för att tillsammans skapa bättre förutsättningar för fysisk aktivitet. Genom bland annat nätverksträffar, föreningsbesök (2026-28) och föreningsdialoger med kommunpolitiker (minst två per år).
- Kommunens stöd till föreningslivet ska främst bestå av att erbjuda anläggningar, lokaler och ytor för deltagande i föreningsaktiviteter samt ekonomiskt stöd genom olika bidrag (2026-28).
- Genomföra en fördjupad dialog med skolungdomar. (2026).
Tillgängliggöra
- Se till att kommunens anläggningar är tillgängliga för alla och passar olika behov. Ge privatpersoner möjlighet att boka idrottshallar direkt (2026-28).
- Verka för att det finns en bredd i anläggningsutbudet i hela kommunen, genom att ta fram en anläggningsplan (2026).
- Marknadsföra och visa upp utbudet av aktiviteter som finns i Orsa kommun, genom att ta fram en kommunikationsplan (2026-28).
Utveckla
- Ta fram en utvecklingsplan för Bergets friluftsområde. Utvecklingsplanen ska titta på möjligheten att samla flera idrotter i samma område och utveckla området för att bli mer lockande (2026-28).
- Göra det möjligt för invånare att låna fritidsutrustning, via Fritidsbanken (2026).
- Stötta föreningar i deras utvecklingsarbete genom regelbundna dialoger och andra utbildningsaktiviteter (2026-28).
Utreda
- Orsa simhall är gammal och sliten. Uppdraget består i att se över vilka alternativ som finns för fortsatt drift och tillgänglighet.
- Tallheds flygfält nyttjas av många föreningar och kommunens roll som flygfältsägare ska utredas.
- Det är oklart hur kommunens badplatser ska skötas. En plan för drift och prioriteringar ska tas fram.
- Utred ett förenings- och privatdrivet initiativ till att bygga en aktivitetshall och viken roll kommunen kan ha i ett sådant initiativ.
- Utreda möjligheten för en föreningslokal för flera föreningar.
Den politiska processen
Kultur- och fritidsutskottet har tisdagen den 27 maj beslutat att godkänna förslaget till nytt program för fritid. Kommunstyrelsen lyfter frågan den 16 juni men det är kommunfullmäktige som fattar det slutliga beslutet i höst.
