Projekt Handla lokalt – stärkta samarbeten och utbildning för skolelever

Publicerad: 16 oktober 2025

För andra året i rad genomförs projekt ”Handla lokalt”, ett tidsbegränsat initiativ under skördetiden augusti–oktober.

Grönkål från Solsyran.

Projektet drivs av kommunens kostenhet i samarbete med skolan och syftar till att stärka beredskapen kring livsmedel och ge eleverna i årskurs 4 praktisk kunskap om matens väg från jord till bord.

Under projektet kommer eleverna att göra studiebesök hos lokala företag som deltar i projektet. I projektet ingår Hansjö mejeri, Olmats potatis, Lisselbäcka och Solsyran.

Projektet bidrar också till hållbarhet och beredskap, och stärker banden mellan kommunen och lokala livsmedelsproducenter.

Mejerivaror från Hansjö

Hansjö mejeri levererar sedan tidigare mjölk, fil och yoghurt till kommunens kök. Inom projektet har en matyoghurt tagits fram. Småost kommer att köpas in och kostenheten har även funderingar på att kunna servera Hansjö mejeris lingonglass vid ett festligt sammanhang, till exempel på nobelmiddagen eller kring jul.

– Det här är bra projekt som verkligen ligger i tiden i och med krisberedskap. Det är viktigt att vi är förberedda om det skulle behövas, då är samarbetet liksom redan uppstartat, säger Björn Daniels från Hansjö mejeri.

Björn Daniels från Hansjö mejeri. Foto.

Björn Daniels från Hansjö mejeri med sina mejeriprodukter Orsamjölk och småost.

Potatis från Bonäs

Olmats potatis ligger i Bonäs och där har familjen Olmats odlat potatis sedan 1970. Företaget odlar och skördar potatisen själva. I början bestod verksamheten endast av potatisodling, men den har utökats med köttdjur och egen produktion av foder. I projektet levererar företaget potatis.

– Det här projektet är väldigt bra ur miljösynpunkt, säger Mikael Olmats, en av de tre bröderna som nu driver företaget. Korta leveranser och snabba ledtider från beställning till leverans gör det enkelt och miljövänligt.

Mikael Olmats från Olmats potatis. Foto.

Mikael Olmats från Olmats potatis visar hur potatisen tvättas.

Nöt- och lammkött från Lisselbäcka

Hampus Paulsson köpte Lisselbäcka gård 2013. Tidigare hade det funnits mjölkkor på gården, men den verksamheten var nedlagd sen innan. Nu driver Hampus tillsammans med sambon Angelica köttproduktion med får och nöt samt anläggningsentreprenad. Dom är fem heltidsanställda plus att man vid behov tar in extrapersonal.

– Det här är ett riktigt bra projekt. Vi behöver ha en tidig dialog med kommunen om vilka produkter dom vill ha, och här får vi testa på samarbetet. Vår verksamhet kräver en långsiktig planering, säger Hampus Paulsson.

Hampus Paulsson och Angelica Hinders från Lisselbäcka Gård & Maskinstation. Foto.

Hampus Paulsson och Angelica Hinders från Lisselbäcka Gård & Maskinstation framför några av gårdens 70 tackor.

Grönsaker från Solsyran i Hansjö

Eva Gustavsson från Solsyran är välbekant för många av Orsas tidigare skolelever. Under många år har skolorna gjort studiebesök hos Eva och fått hjälpa till med både att rensa och skörda. Solsyran har i projektet bland annat levererat morötter, vitkål, rotfrukter, olika bönor och squash.

– Projektet Handla lokalt är toppenbra, säger Eva Gustavsson. Det är så roligt att i förväg få veta vilka produkter som kommunen speciellt vill ha. Och sen leverera dom och veta att både barn och gamla i kommunen får ta del av dom.

Eva Gustavsson från Solsyran rensar och tömmer växthuset inför vintern. Foto.

Eva Gustavsson från Solsyran rensar och tömmer växthuset inför vintern.

Många fördelar med projektet

Orsa kommuns vision "Orsa 2050" berättar bland annat att vi ska skapa ett hållbart samhälle och att lokala produkter ska vara en del av vårt samhälle. I kommunens kostpolicy kan vi läsa att kommunen har en långsiktig målsättning med att öka andelen lokalt producerade livsmedel och att kommunen ska verka för upphandling av närodlade produkter samt råvaror som bidrar till hållbar utveckling.

– Det här projektet går hand i hand med både visionen och kostpolicyn. Och det är så roligt för kockarna att jobba med råvaror från det lokala skafferiet, säger Maria Fransson-Ronell, kostchef i Orsa kommun.

Senast uppdaterad: 16 oktober 2025