Information om miljökontorets tillsyn och kontroll med anledning av covid-19

Miljökontoret följer råd och riktlinjer från våra vägledande myndigheter vid planering av tillsyn och kontroll i det rådande läget med smittspridning av covid-19. Miljökontoret uppdaterar sig kontinuerligt med senaste nytt från dessa myndigheter.

Inspektör som håller en termometer för livsmedel i händerna

I enlighet med de skärpta allmänna råden så anpassar även miljökontoret vår verksamhet. Vi fortsätter att göra tillsyn och kontroller men på ett sätt som minimerar riskerna för smittspridning.

Livsmedelskontroll är klassat som en samhällsviktig verksamhet och ska fortsätta även i en kris. Vi följer livsmedelsverkets råd om hur kontroll ska gå till nu under pandemin. Det innebär att vi tar hänsyn till de olika verksamheternas förutsättningar och risker när vi gör kontroller. Vi kan till exempel göra kontroller via telefon eller digitalt. Vi gör inte besök på plats om vi har symtom på sjukdom, är extra noga med hygien, håller avstånd och följer folkhälsomyndighetens övriga råd för att minska smittspridning.

Även tillsynen på miljöfarliga verksamheter och hälsoskyddsverksamheter fortsätter. En del av tillsynen går att göra via telefon eller digitalt och vid ett eventuellt platsbesök följer vi folkhälsomyndighetens råd för att minska smittspridning.

De inspektörer som genomför tillsyn och kontroll hos dig har förståelse för att situationen just nu kan vara mycket ansträngd för er. Prata med din inspektör om hur ni bäst löser kontrollen för just ditt företag.

Avgifter

Mora och Orsa kommuner har beslutat att det finns möjlighet för företagare och föreningar att skjuta fram betalningar. Om du har behov av detta är det viktigt att du hör av dig till miljökontoret.

Här följer information och länkar som är bra att läsa om du har en verksamhet som berörs av miljökontorets tillsyn och kontroll

Restauranger och liknande verksamheter har en skyldighet att se till att det inte förekommer trängsel eller långa köer och att besökare ska kunna hålla avstånd till varandra. Miljökontoret utövar tillsyn över att reglerna efterlevs.

Om ett serveringsställe inte följer lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen och anslutande föreskrifter från Folkhälsomyndigheten kan miljönämnden besluta om förelägganden och förbud.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats:

Miljöinspektörerna som gör tillsynen använder sig av bedömningsgrunder som Folkhälsomyndigheten har sammanställt. Verksamhetsutövare kan använda sig av dessa som råd och riktlinjer i sin verksamhet. Mer finns att läsa på Folkhälsomyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Affisch till serveringsställen , 150.4 kB.
Bordspratare till serveringsställen , 187.2 kB.

Livsmedelskontroll har bedömts vara en samhällsviktig funktion. Det är viktigt att kontrollen upprätthålls för att skydda människors hälsa och därmed undvika att belasta sjukvården.

Det finns ingenting som tyder på att coronavirus kan spridas genom att man äter mat eller dricker vatten.

Folkhälsomyndigheten har släppt en ny föreskrift som reglerar restauranger, barer och caféer med anledning av covid-19.

  • Syftet med föreskriften är att förhindra smittspridning genom trängsel i köer i samband med matservering, vid bardiskar eller liknande.
  • Föreskriften innebär inte ett förbud mot bufféservering, lösgodisförsäljning, take away eller liknande.

Du hittar du den nya föreskriften på Folkhälsomyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Kunskapsläget för coronaviruset förbättras hela tiden. För uppdaterade råd, kan företag alltid besöka Livsmedelsverkets webbplats med frågor och svar om corona för företag. Länk till annan webbplats.

Vissa branschorganisationer har egna riktlinjer för livsmedelshantering i samband med coronaviruset. Kontakta din branschorganisation för att för att se om de tagit fram specifika rutiner för covid-19.

Folkhälsomyndigetens råd till hälsoskyddsverksamheter
För att minska smittspridning är det liksom för alla i samhället viktigt att stanna hemma om man känner sig sjuk.

  • Det är viktigt att ha väl fungerande rutiner för städning och rengöring m.m. Att desinfektera ytor är en effektiv åtgärd mot coronavirus. Ytor och föremål som många personer kommer i kontakt med bör städas eller rengöras varje dag.
  • Folkhälsomyndighetens vägledning om hygien, smittskydd och städning kan användas som stöd för att få till bra rutiner.

Socialstyrelsens råd till yrkesmässig hygienisk verksamhet
Finns det särskilda riktlinjer för yrkesmässig hygienisk verksamhet under rådande pandemi? Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2006:4) om yrkesmässig hygienisk verksamhet gäller och sedvanliga rutiner för hygien och rengöring är tillämpliga. Tänk på följande:

  • Hålla sig uppdaterad och följa den information som Folkhälsomyndigheten ger.
  • Inte behandla kunder som känner sig sjuka eller har symptom som tyder på covid-19-infektion.
  • Inte utföra behandlingar om man känner sig sjuk eller har symptom som tyder covid-19-infektion.
  • Undvika att hälsa på kunder genom att ta i hand.
  • Se till att även kunder tvättar sina händer innan behandling.
  • Om en behandling ska utföras i eller i området kring ansiktet bör även ansiktet tvättas innan behandling.

Socialstyrelsens information om yrkesmässig hygienisk verksamhet Länk till annan webbplats.

Socialstyrelsens information om coronavirus covid-19 (främst till kommunala verksamheter) Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 29 juni 2021