Elektroniska fakturor, e-faktura

Den 1 april 2019 träder en ny lag i kraft som innebär att fakturor som en leverantör utfärdar till en myndighet eller offentlig förvaltning ska vara elektroniska och överensstämma med den europeiska standarden för elektronisk fakturering.

Snabbköpskorg och kreditkort ligger på tangentbordet på en laptop.

Lagkravet gäller alla inköp som utförs efter den 1 april 2019, oavsett belopp. Avtal om inköp och upphandlingar som slutits innan den 1 april omfattas inte.

När du väljer att skicka en elektronisk faktura till oss får vi den snabbare än när den skickas som pappersfaktura med vanlig post och du som leverantör sparar både porto och papper.

Vi har flera sätt att kunna ta emot e-fakturor från våra leverantörer:

  • Skicka till oss via Peppolnätverket. För att kunna skicka elektroniska fakturor till oss via Peppolnätverket behöver ni skicka via vår Peppoladress – Peppol-ID. Se i tabellen nedan.
  • Skicka till oss via operatörstjänst (så kallad VAN-tjänst). Elektroniska fakturor till Orsa kommun ska skickas i svefakturaformat via vår VAN-leverantör Swedbank. Vår e-fakturaadress är 2120002189.

OBS! PDF-fakturor är inte godkända som e-fakturor.

Du som leverantör behöver också vara ansluten till en så kallad VAN-leverantör, som kan hantera din faktura elektroniskt och adressera den så att den hittar till och tas emot på rätt sätt i vårt system.

Swedbank har en öppen lösning som erbjuder möjlighet att skicka e-fakturor till bankens tjänst via följande fakturaväxlar/VAN-leverantörer:

  • Swedbank, Handelsbanken, Nordea, SEB, Den Danske Bank
  • Tieto, CGI, Strålfors, OpusCapita, Pagero, InExchange, Basware, EVRY, ReadSoft/ExpertSystems, VismaProceedo, Addett/Scancloud, IntrumJustitia, CrediFlow, EDI Solutions, Logiq, Sproom, Palette, HighJump, E Builder

OBS! Det är viktigt att du som leverantör för en dialog med oss innan den första fakturan skickas eftersom det måste finnas en referens på rätt ställe på fakturan för att den ska kunna bli inläst i vårt system. Vilken referens det ska vara kommer vi överens om.

Anslutningsuppgifter för att skicka e-faktura till Orsa kommun

Fält

Fältinformation

Organisationsnummer och namn

212000-2189 / Orsa Kommun

Distributionstjänst / VAN-leverantör

SWEDSESS / Swedbank

E-fakturaadress

2120002189

Filtyp

xml (svefaktura)

Peppol-ID

0007:2120002189

Fakturareferens

Fakturan märks med överenskommen referens

Kontaktperson

Suzanne Ström

Kontaktuppgifter

svefaktura@orsa.se, 0250 55 21 32

Senast uppdaterad: 13 augusti 2019