Bredband, utbyggnad

Här får du information om utbyggnaden av bredband i kommunen och hur du ansluter dig.

Kabelrullar med fiber, hål i gatan i bostadsområde där kablarna grävs ner

Teckna avtal
Här nedan kan du läsa mer om bredband samt anmäla dig.

Läs mer om att teckna avtal här Länk till annan webbplats.

Om din fiberanslutning inte fungerar av någon anledning, ska du i första hand kontakta den tjänsteleverantör som levererar Internet/TV till dig.

Har du däremot grävt av en fiberledning eller kört på ett fiberskåp kan du antingen ringa till kommunens växel 0250-55 21 00 för att bli vidarekopplad till någon på stadsnätet eller mejla till orsa.kommun@orsa.se

Ordet bredband betyder att internetuppkopplingen har en hög bandbredd. Bandbredden mäts i megabit per sekund (Mbit/s), och väldigt enkelt kan man säga att ju högre megabit som körs i din uppkoppling, ju snabbare är den och desto mer får du ut av den.

Den teknik som det pratas mest om, och den Orsa kommun valt att satsa på, kallas fiberuppkoppling. Fiber är en tunn ledare av glas som hanterar stora mängder data väldigt snabbt. Din fiber är till för just dig och din användning, och påverkas inte av vad som händer runt omkring dig. Den är oftast nedgrävd för att driftsäkerheten ska vara hög. Data förflyttas med hjälp av ljussignaler i fibern utan någon ström, det gör att den är mindre känslig för exempelvis åska.

I Orsa kommun bygger vi ett öppet fibernät. Det betyder att när du har fått din fiberanslutning inkopplad så kan du välja den bredbandsleverantör och de tjänster som passar just dig och dina behov.

Att du har valt att investera i en fiberanslutning betyder däremot inte att du måste köpa tjänster eller abonnemang hos någon leverantör, det väljer du helt själv. Om du väljer att inte köpa några tjänster så betalar du i nuläget inte heller något mer efter att inkopplingen är betald.

Det finns många fördelar med fiber. Bland annat kan du använda din anslutning till att ringa, surfa på internet och titta på tv. Fibern klarar av högre hastigheter än andra alternativ som finns på marknaden i dag, och är alltså redo att hantera framtidens tjänster när de kommer. Det är också en investering i din fastighet att välja att ansluta dig till fibernätet.

Kostnaden för en anslutning till en fastighet som ägs av en privatperson är för nuvarande 20 000 kr (inklusive moms). Avgiften blir högre om du vill ansluta flera byggnader. Samma anslutningsavgift gäller även för bostadsrättsföreningar, ideella föreningar, stiftelser, ekonomiska föreningar och samfällighetsföreningar.

Kostnaden för en anslutning till en fastighet som ägs av ett företag är 25 000 kr (exklusive moms). Avgiften blir högre om du vill ansluta flera byggnader.

Särskilda avgifter gäller för anslutning av byggnader som inte ägs av fastighetsägaren. 

Beslutad i utskottet för Samhälle: protokollsutdrag 2018-11-13 , 414.1 kB.

Kommunfullmäktige beslutar att tillfälligt reducera anslutningsavgiften för att ansluta allmänna samlingslokaler såsom till exempel bystugor och hembygdsgårdar i Orsa kommun till 10 000 kr inklusive moms för beställningar kommunen tillhanda senast den 31 december 2020: protokollsutdrag 2020-05-25 , 287.4 kB.

Senast uppdaterad: 21 november 2022