Bibliotekets service och tjänster

På den här sidan kan du läsa om bibliotekets service och tjänster.

Man som plockar ut bok från bokhylla

På Orsa bibliotek kan du förutom att läsa och låna böcker även låna CD-musik, ljud- och talböcker, tidningar/tidskrifter, DVD-filmer och E-böcker Länk till annan webbplats.. Du kan också använda våra datorer, skriva ut och kopiera. På biblioteket finns trådlöst nätverk.

Du kan söka och reservera böcker i vår katalog på webbsidan Ovansiljans bibliotek. Länk till annan webbplats.

Här kan du läsa biblioteksplan 2020-2022 , 417.7 kB.

Vi återupptar vår bokcirkel i höst och kommer läsa två böcker. Vi är i kulturhusets lokaler som vanligt.

Fredag 24/9, klockan 10.30, Stina Jackson - Silvervägen

Fredag 5/11, klockan 10.30, Göran Redin - Ett fjärran krig

Om du inte varit med tidigare hör dig till erik.nilsson@orsa.se

Utlån
Alla utlån registreras i informationsdisken på nedre plan. Vi lånar även ut böcker som reserverats från andra bibliotek här.

Återlämning
Lämna tillbaka böcker på vilket av biblioteken du vill i Orsa, Mora eller Älvdalens kommuner, oavsett var du lånade dem. CD och DVD ska alltid lämnas över disk på lånestället.

Bokinkast finns på Orsa bibliotek vid entrén från parkeringen och är öppet när biblioteket är stängt.

Bokreservationer
Låntagare kan göra en reservation på en bok som är utlånad. Det kostar ingenting om boken finns på något av de bibliotek som ingår i Ovansiljans bibliotek (Orsa, Mora och Älvdalen).
Bokreservationer kan göras över disk eller via telefon men även via vår webbkatalog förutsatt att man har lånekort och PIN-kod.

Fjärrlån
Böcker som inte finns på något av Ovansiljans bibliotek (Orsa, Mora och Älvdalen) kan beställas hem från annat bibliotek mot en avgift. Vid fjärrlån bestäms lånetiden av det bibliotek som boken lånas från. Räkna med minst en veckas leveranstid. För omlån av fjärrlån får man kontakta biblioteket. När boken kommer meddelas låntagaren via brev, SMS eller e-post.

Om du inte kan ta dig till biblioteket på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning har du möjlighet att få böckerna hemkörda eller hemskickade till dig. Ring till biblioteket, 0250-55 22 61, så får du veta mer.

Dator för besökare
På Orsa bibliotek finns fyra datorer med tillgång till Internet. Du bokar datortid i lånedisken, eller på telefon. Ingen information sparas på datorn efter att du loggat ut, varken inställningar eller dokument. Om du behöver spara information rekommenderar vi att du använder tjänster som Dropbox eller Google Drive. Det finns även en dator på vuxenavdelningen enbart för sökning av böcker.

Trådlöst nätverk
Information ges i informationsdisken. Internetanvändning är gratis.

Utskrift
Utskriftsmöjlighet i svartvitt finns på en dator som finns på barn- och ungdomsavdelningen. Utskrifter betalas i informationsdisken.
USB-minnen kan användas på utskriftsdatorn.

Kopiering
Kopiator finns vid informationsdisken. Priset varierar beroende på storlek och om det är färg eller svartvitt. Ett begränsat antal kopior ur dagstidningar och böcker som inte lånas ut är gratis.

Skanning
Du kan få kostnadsfri hjälp med skanning i informationsdisken.

Studiero
Orsa bibliotek har ett studierum där du får sitta i fred. Bokning av rummet sker via telefon eller över disk. På biblioteket kan du få hjälp med att beställa studielitteratur.

Orsa bibliotek har ett rum för släktforskning och bildarkiv med en dator och en läsapparat för mikrokort. Databaserna Arkiv Digital och Riksarkivet finns tillgängligt på dator som kan bokas på telefon 0250-55 22 61.

Bibliotekspersonalen kan tyvärr inte hjälpa dig att släktforska.

Senast uppdaterad: 7 september 2021