Bibliotekets service och tjänster

På den här sidan kan du läsa om bibliotekets service och tjänster.

Kille drar ut en bok ur en bokhylla full med böcker. Foto.

På Orsa bibliotek kan du förutom att läsa och låna böcker även låna CD-musik, ljud- och talböcker, tidningar/tidskrifter, DVD-filmer och E-böcker Länk till annan webbplats.. Du kan också använda våra datorer, skriva ut och kopiera. På biblioteket finns trådlöst nätverk.

Nu kan du plugga körkortsteori gratis med Trafiko Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på biblioteket.

Med Trafiko får du hjälp med alla steg till körkortet. Oavsett hur långt du har kommit får du hjälp med körkortsteorin, handledarkursen, riskettan och risktvåan. Allt på samma ställe helt enkelt.

Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.

Anslut till bibliotekets gästnätverk (MOA-Guest) eller använd bibliotekets lånedatorer för att få tillgång till filmer, körkortsfrågor, körkortsboken som e-bok och ljudbok. Appen Trafiko kan användas på alla ställen där du är inloggad på bibliotekets nätverk.

Här loggar du in på Trafiko.  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På biblioteket hålls en eller flera bokcirklar under året. Om du inte har varit med tidigare behöver du anmäla dig. Vi håller till i Kulturhusets lokaler. Vi läser och pratar om cirka fyra böcker varje omgång.

Bokcirkel om klimatet Länk till annan webbplats.

Tema: Klimatet, läs mer om de valda böckerna.
Onsdag 15 februari: Krisen börjar här. En klimatrapport från det unga Afrika.
Tisdag 21 mars: Monstersamhället. Från förnekelse till framtid.
Tid: Klockan 18.00
Anmälan i god tid till: lena.nygren@orsa.se

Skönlitterär bokcirkel

Dela dina läsupplevelser med andra i vår skönlitterära bokcirkel. Du kan läsa, och delta på träffen för, en eller flera av de fyra böckerna.

Skönlitterär bokcirkel

Boktitel

Då träffas vi

Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

17 februari 10.30-12.00

Huset vid flon av Kjell Johansson

17 mars 10.30-12.00

Gustave Eiffel och kärleken av Nicholas d'Estienne d'Orves

14 april 10.30-12.00

Någonstans brister himlen av Erika Olofsson

19 maj 10.30-12.00


Anmäl dig i god tid innan respektive träff till erik.nilsson@orsa.se

Utlån
Alla utlån registreras i informationsdisken på nedre plan. Vi lånar även ut böcker som reserverats från andra bibliotek här.

Återlämning
Lämna tillbaka böcker på vilket av biblioteken du vill i Orsa, Mora eller Älvdalens kommuner, oavsett var du lånade dem. CD och DVD ska alltid lämnas över disk på lånestället.

Bokinkast finns på Orsa bibliotek vid entrén från parkeringen vid hissen. Inkastet är alltid öppet för inlämning.

Bokreservationer
Låntagare kan göra en reservation på en bok som är utlånad eller inte finns på ditt lokala bibliotek. Det kostar ingenting om boken finns på något av de bibliotek som ingår i Ovansiljans bibliotek (Orsa, Mora och Älvdalen).
Bokreservationer kan göras över disk eller via telefon men även via vår webbkatalog förutsatt att man har lånekort och PIN-kod.

Fjärrlån
Böcker som inte finns på något av Ovansiljans bibliotek (Orsa, Mora och Älvdalen) kan beställas hem från annat bibliotek utan kostnad. Vid fjärrlån bestäms lånetiden av det bibliotek som boken lånas från. Räkna med minst en veckas leveranstid. För omlån av fjärrlån får man kontakta biblioteket. När boken kommer meddelas låntagaren via brev, SMS eller e-post.

Om du inte kan ta dig till biblioteket på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning har du möjlighet att få böckerna hemkörda eller hemskickade till dig. Ring till biblioteket, 0250-55 22 61, så får du veta mer.

Dator för besökare
På Orsa bibliotek finns fyra datorer med tillgång till Internet. Du bokar datortid i lånedisken, eller på telefon. Ingen information sparas på datorn efter att du loggat ut, varken inställningar eller dokument. Om du behöver spara information rekommenderar vi att du använder tjänster som Dropbox eller Google Drive. Det finns även en dator på vuxenavdelningen enbart för sökning av böcker.

Trådlöst nätverk
Information ges i informationsdisken. Internetanvändning är gratis.

Utskrift
Utskriftsmöjlighet i svartvitt finns på en dator som finns på barn- och ungdomsavdelningen. Utskrifter betalas i informationsdisken.
USB-minnen kan användas på utskriftsdatorn.

Kopiering
Kopiator finns vid informationsdisken. Priset varierar beroende på storlek och om det är färg eller svartvitt. Ett begränsat antal kopior ur dagstidningar och böcker som inte lånas ut är gratis.

Skanning
Du kan få kostnadsfri hjälp med skanning i informationsdisken.

Orsa bibliotek har ett studierum där du får sitta i fred. Bokning av rummet sker via telefon eller i lånedisken på bottenplan. På biblioteket kan du få hjälp med att beställa studielitteratur.

Orsa bibliotek har ett rum för släktforskning och bildarkiv med en dator och en läsapparat för mikrokort. Databaserna Arkiv Digital och Riksarkivet finns tillgängligt på dator som kan bokas på telefon 0250-55 22 61.

Bibliotekspersonalen kan tyvärr inte hjälpa dig att släktforska.

Senast uppdaterad: 6 februari 2023