Lägergårdar

Det finns fina möjligheter att ordna läger och övernattning med bad, skog och äng utanför dörren på kommunens lägergård Ivarsnäs.

Ivarsnäs lägergård, ett rött gammalt trähus i två våningar. Det är sommar och grönt. Foto.

Ivarsnäs lägergård
På en udde mellan sjön Skattungen och Ore älv strax utanför Skattungbyn ligger Ivarsnäs lägergård. Gården består av en stor huvudbyggnad och annex samt uthus med en stor loge. Det finns 18 sängplatser, 10 stycken i boningshuset och 8 stycken i annexet. Standaren är enkel, utan el och vatten. Det finns tre utedass, varav ett är handikappanpassat. Husen har brandvarnare, brandsläckare och brandstege
till huvudbyggnaden. I anslutning till annexet finns vedbod. Ved ingår i hyran. Dunkar för färskvatten finns och kan fyllas på utsidan av Skattunge Handel. Flytvästar bokas vid bokning av gården. Båtar finns att låna på gården.

Det passar bra att ordna läger för skolklasser och föreningar på gården. Förutom
fina fiskevatten och bad finns vandrings- och cykelleder i närheten. Det finns en stor loge i anslutning till annexet, där man kan ha dans- och sällskapslekar.

Boningshuset
Undervåningen har en liten hall, städskrubb, kök med vedspis och enkel diskbänk samt ett rum med två bäddar och kakelugn. Övervåningen har en liten hall och två rum med vardera fyra bäddar. Även här finns det kakelugn och kamin.

För bokning av Ivarsnäs lägergård kontakta Orsa Sporthall på telefon 0250-55 21 90

Orientering
Området erbjuder fina möjligheter för orientering och 2012 gick EM i orientering här. "Naturpasset” finns för området. Ledare och kartor kan ordnas genom IFK Mora Orienteringsklubb. Länk till annan webbplats.

Fiske
Det finns tillgång till fina fiskevatten i både sjö och älv. Fiskekort och kartor köper du i Skattunge Handel.

Cykling
Ska du delta i Cykelvasan så kan Ivarsnäs passa som basläger för träning.
Skattungbyn ligger bara 34 km från Mora.

Vandring
Området kring gården inbjuder till vandringar i skog och mark.

Bad
Djurviksbadet, invid Ivarsnäs, är ett mycket omtyckt bad med brygga, grillplats,
omklädning, torrdass och en beachvolleyplan.

Geologi
Naturen kring Ivarsnäs är präglad av ett av världens största meteoritnedslag, Siljansringen. Sjön Skattungen ligger i den nordligaste delen, Rättvik i den södra och Mora i den västra delen. För dig som är intresserad av geologi är Ivarsnäs en utmärkt utgångspunkt för många olika utflykter, exkursioner, studier och annat.

Senast uppdaterad: 20 juni 2023