Leva

Ett liv i Orsa ger tid och kraft att leva. Närheten till det mesta ger mer utrymme för det som är viktigt i livet. Här finns en trygg skola och ett rikt fritids- och kulturliv. Här är naturen runt knuten, oavsett om du gillar skog, berg eller vatten. Orsa har bevarat många traditioner. Men här finns också moderna teknikföretag och en stark entreprenörsanda. Här kan du skapa ditt drömliv!

Trygg skola

Förskolan och skolan i Orsa kommun är en trygg plats med fokus på hög kvalitet i utbildningen. Barngrupperna är små och lärartätheten hög. Att vistas mycket utomhus är av stor vikt för arbetet med de mindre barnen och alla förskolor bedriver mycket arbete naturnära.


Flera av grundskolorna ligger i bymiljö och alla har förhållandevis små klasser. Det tillsammans med en hög andel behöriga lärare ger god kvalitet på undervisningen. I samverkan med det lokala näringslivet bedriver högstadieskolan ett mentorprogram där elever och företagare möts och jobbar tillsammans. I grannkommunen Mora, 15 minuters bilfärd från Orsa, finns gymnasieskolan med ett brett utbud av program. Här finns också lärlingsutbildning och flera olika idrottsutbildningar.


I Skattungbyn anordnar Mora Folkhögskola en uppskattad folkhögskolekurs inom ekologisk odling och hållbar livsföring.

Familj på vandringsled i grönskan. Foto.

Rikt fritids- och kulturliv

I Orsa finns ett bubblande föreningsliv inom kultur och idrott. Gammal som ung kan hitta en gemenskap utifrån sina intressen.


Naturliv och idrott

Den nära naturen och vildmarken lockar till upplevelser som skidåkning, långfärdsskridskoåkning, jakt och fiske. I Orsa finns skoterleder, vandringsleder, badplatser, elljusspår och fina fiskevatten. Här finns en rad idrottsföreningar där till exempel skidåkning, ridsport, hockey, innebandy, fotboll, bordtennis och konståkning samlar många utövare.

 

Vill du prova på en aktivitet men har inte utrustning? Mycket finns att hyra och vissa saker kan du låna via Sportoteket i Returbutiken.

 

Orsa har fostrat flera stora idrottare – bland annat OS-guldmedaljören i längdskidor Anna Jönsson Haag; hockeylegenden, som spelat både i SHL och utomlands, Mats Lusth; landslagsspelaren i handboll, Magnus Jernemyr; framgångsrika mountainbikecyklisten Isak Nordin och berömda travhästen Ego Boy!

Vi är Orsa - hör några Orsabor berätta om sitt liv här.

Orsas vackra natur – en lyx i livet. Läs om familjen Sparrmans flytt till Orsa. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kulturliv och gemenskap

Musiklivet är rikt i Orsa. Här finns allt från spelmanslag till körer och moderna musikstudios. Orsa kulturhus har bibliotek och konsthall och flera aktiva föreningar finns inom musik, konst, teater och hantverk. För barn och unga finns musikskolan som erbjuder kostnadsfri undervisning i både sång och en rad olika instrument. Många av byarna i kommunen har egna föreningar och byalag som skapar upplevelser och gemenskap.


Flera stora evenemang går av stapeln i kommunen. Som exempel kan nämnas längdskidåkningens långloppscup Ski Classics, årliga gatumusikfestivalen Orsayran, löpar- och cykeltävlingen Orsakajt'n och Orsabajk'n och SM i orientering.


Nyrenoverade folkparken Skeer bjuder sommartid in till musik- och teaterupplevelser för stora och små. Anrika biografen Röda Kvarn har, förutom traditionell filmvisning, också blanda annat gamingevent och konserter.

Vad händer i Orsa? Läs mer i evenemangskalendern

Föreningsregistret – kontaktuppgifter till alla föreningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Äta, fika och handla

Med tre välsorterade matbutiker, bensinstation, systembolag och apotek så har Orsa det mesta av det du behöver för din vardag. Och allt är nära! Här finns dessutom en rad specialbutiker med hög kvalitet och personlig service, många med lokal prägel, vilket gör shoppingen unik.

 

Vill du njuta av god mat och dryck eller mumsigt fika så finns en rad trevliga restauranger och caféer, många med fantastisk utsikt och i mysiga miljöer. Här erbjuds allt från lokala råvaror, vällagad husmanskost, våfflor för alla smaker, grillkvällar och lunchbufféer till moderna rätter med inspiration från världen, smaskiga sallader, klassiska bakverk och naturligtvis hamburgare och pizza i alla olika varianter. Och lite till! Allt med personlig service och lagat från hjärtat.

Man som fiskar i solnedgången. Foto.

Jakt och fiske

I Orsa finns fantastiska möjligheter för dig som älskar jakt och fiske. De norra delarna utgörs av finnmarken med sina djupa skogar och stora myrmarker. De södra delarna bjuder på jordbrukslandskap, öppna vidder och stora sjöar. Artrikedomen i våra fiskevatten är stor och i jaktlagen hittar du gemenskap och äventyr.


Orsa har flera välsorterade jakt- och fiskebutiker. Här finns också en skjutbiograf för både laser och jaktvapen. Fiskekurser och guidade turer anordnas av duktiga lokala guider. Är du skriven i Orsa har du också jakträtt genom Orsa Besparingsskog.


Orsa Besparingsskog

Orsa Besparingsskog bildades 1879, bland annat för att behovet av virke ökade inom järnindustrin. Ett storskifte reducerade många små ägolotter i kommunen till ett stort gemensamt med många andelsägare. Inkomsterna från avverkningen blev så stora att Orsaborna mellan 1866 och 1933 inte betalade någon kommunalskatt.

Förutom att förvalta stort markinnehav ingår i dag även jakt, fiske och stuguthyrning i verksamheten, och vinsten kommer fortsatt bygden till nytta i form av bidrag och utvecklingsprojekt.

Läs mer om jakt och fiske på Orsa Besparingsskog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Naturliv och idrott

Orsa Besparingsskog - Förr, nu & för framtiden

Är du nyfiken på hur det är att bo och leva i Orsa? Kanske vill du veta mer om föreningslivet eller hur det funkar med jakt och fiske i området? Eller har du funderingar kring förskola och skola för barnen? Du kanske vill hitta personer som delar ditt intresse eller få en inblick i vilka olika mötesplatser som finns i kommunen.

Oavsett vad du funderar över kan du som är nyfiken kontakta oss för att lotsas vidare till en orsing, som kan ge dig en inblick i livet här. Fyll bara i formuläret nedan.

Verifiera din identitet * (obligatorisk)