VM och EM i isjakt på Orsasjön

De två isjaktsklasserna DN och Monotype XV ska segla om sina respektive Världs- och Europamästerskap i Orsa. Orsasjön är den enda möjliga sjö med seglingsbar is i hela Europa.

Isjakter på en spegelblank sjö. Foto.

DN-klassen är en enpersons isjakt med styrning på frammeden. Seglaren ligger på rygg i jakten och styr med en spak. Jakten konstruerades i mitten på 1930-talet i en tävling anordnad av tidningen Detroit News (därav bokstäverna i seglet). Den seglas över hela Europa samt USA och Canada. Mer om klassen finns att läsa på https://www.dnsweden.se/ Länk till annan webbplats. och https://idniyra.eu/ Länk till annan webbplats.

På Orsajön samlas ca 150 st DN-jakter från hela världen för att tävla om VM- och EM-titeln. Landbasen kommer att vara Orsa Camping. Arrangör är Internationella DN-förbundet (IDNIYRA) https://idniyra.eu/ Länk till annan webbplats. .

XV-klassen är också konstruerad på 1930-talet av Estländaren Erik von Holst och seglas av två personer. En styrman som styr med en ratt den aktre meden. Den andre (gasten) sköter det femton (därav XV) kvadratmeter stora seglet. Femtonjakterna seglar om Europamästerskapet. Deltagare från Ryssland, Estland, Polen, Tyskland, Holland och Sverige, ca 25 stycken jakter.

Landbasen kommer att vara vid ångbåtsbryggan i Orsa. http://monotype-xv.org/ Länk till annan webbplats. finns mer att läsa. Arrangör är Rysslands XV-förbund.

Kappseglingarna kommer att ske på två separata banor på ute på Orsasjön. En bana består av två märken i vindriktningen med ca två kilometers avstånd och seglas tre varv. Starten sker vid lämärket i stillastående. Således springs jakterna igång och besättningen hoppar i när farten kommit upp.

Topphastigheten kan nå upp till 110 – 130 km/tim vid optimala vind- och isförhållanden.

Vi seglar i regel inte i vindhastigheter under 2 m/s eller över 12 m/s och väderprognosen för nästa vecka säger bra med vindar men tyvärr väldigt mycket regn på söndag kväll/måndag morgon. Vi tror att isen står pall för det. Det är cirka 20 cm tjock kärnis nu säger Bernhard Rost ordförande för Internationella Monotype XV.

Senast uppdaterad: 7 februari 2020