Marie Ehlin blir ny kommunchef i Orsa

Till sommaren går Orsas nuvarande kommunchef, Ann-Therese Albertsson, i pension. Nu är det klart att det blir Marie Ehlin som ersätter henne. Marie Ehlin kommer närmast från tjänsten som socialchef i Mora kommun.

Marie Ehlin. Foto.

Marie Ehlin har en gedigen bakgrund som chef inom både skola och vård/ omsorg, som är de två största kommunala kärnverksamheterna. Sedan våren 2018 jobbar Marie Ehlin som socialchef i grannkommunen Mora. Mellan åren 2013 och 2018 jobbade hon som förvaltningschef för Mora gymnasium. Marie Ehlin har en bakgrund som lärare och rektor, hon har även varit politiskt engagerad i grannkommunen Mora.

Marie är 39 år gammal, hon är uppvuxen i Hedemora, men bor sedan 2005 på Sollerön med sina tre barn. På fritiden tycker hon om att träna, läsa, åka snowboard och umgås med vänner.

Brinner för digitaliseringsfrågor

Marie Ehlin brinner för digitaliseringsfrågor och företräder samtliga dalakommuner i Ineras programråd. Inera är ett dotterbolag till SKR (Sveriges kommuner och regioner) som jobbar med digitalisering i välfärden som ger nytta till medborgare.

– Spännande utmaningar för framtiden är kompetensförsörjningen och den demografiska utvecklingen som behöver mötas med förändrade arbetssätt, en attraktiv arbetsplats och digitalisering för att vi ska kunna leva upp till den kvalitet och tillgänglighet som våra medborgare och näringslivet förväntar sig, säger Marie.

Hur känns det att ta sig an jobbet som kommunchef i Orsa?

– Jag är glad och förväntansfull. Det är spännande att komma till en ny kommun och jag ser fram emot att lära känna nya människor, verksamheter och företag samt möjligheten att få vara delaktig i Orsa kommuns utveckling.

Vad tar du med dig från dina tidigare jobb som socialchef och gymnasiechef i ditt nya jobb?

– Jag tar med mitt engagemang för kommunal verksamhet och med hjälp av medarbetarnas kompetens arbeta för medborgarnas bästa.

Kommunstyrelsen enig i beslutet

En enig beslutsstyrelse tog under tisdagen beslutet att anställa Marie Ehlin som Orsas nästa kommunchef.

– Kommunsverige och Orsa står för stora utmaningar, och Marie har de ledaregenskaper som krävs. Det är en styrka att kommunstyrelsen var enig i sitt beslut att välja Marie, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Thalin (C).

– Marie matchar vår kravprofil väldigt bra utifrån vad kommunen behöver jobba med och utveckla. Det är en styrka att Marie har erfarenhet från både skola och omsorg. Vi har haft bra kandidater, men valet föll på Marie, säger kommunstyrelsens 2:e vice ordförande Magnus Bjurman (S).

Marie Ehlin tillträder som kommunchef i Orsa den 1 juni.

Senast uppdaterad: 18 februari 2020