Orsa kommun vill stödja företag som drabbas ekonomiskt av Coronasmittan

Företag kan få möjlighet att skjuta fram betalningar till kommunen och leverantörer kan få justera betaldatum för snabbare betalning. Det är några av insatserna som beslutats i kommunen redan nu.

Två händer som överräcker pengar till varandra. Foto.

Coronasmittan gör att människor ändrar sina konsumtionsmönster och många företag tappar stora intäkter på grund av detta. Orsa kommun har nu beslutat om följande åtgärder för att stödja företagen:

  • Företag har möjlighet att vid begäran förlänga betalningstid för fakturor från kommunen. Detta gäller även för de kommunala bolagen.
  • Avgifter för till exempel tillsyn kan skjutas fram vid begäran
  • Leverantörer till kommunen har också möjlighet att på begäran justera betaldatum för snabbare betalning. Detta gäller även för de kommunala bolagen.

Företag som har behov av detta behöver kontakta kommunen och den kontaktperson som ansvarar för respektive faktura.

Julklappen kommer redan till våren

Kommunen delar varje år ut en julklapp till alla medarbetare. Julklappen är ett presentkort på 200 kronor som medarbetaren kan använda hos lokala företag i Orsa. Kommunen har nu beslutat att dela ut julklappen redan nu och ha ett kort förfallodatum så de används inom den närmaste tiden. Anledningen är uppmuntra till att stötta det lokala näringslivet och de företagare som just nu har det tufft och som tappar intäkter som följd av coronasmittan.

Kommunen i samarbete med andra företagsfrämjare diskuterar också att starta en företagsakut inom ramen för näringslivskontorets verksamhet.

– Vi vill från kommunens sida göra det vi kan för att stödja våra företag i det här läget. Det är viktigt att hela Orsa nu ställer upp för det lokala näringslivet och handlar lokalt, säger kommunalrådet Mikael Thalin (C)

 

Senast uppdaterad: 18 juni 2020