Njut av naturen på ett hänsynsfullt sätt

Just nu ser vi med glädje att många söker sig ut i naturen. Tack vare allemansrätten har vi möjlighet att röra oss fritt men kom ihåg att naturen nu på våren är extra känslig. Djuren får sina ungar och markerna är på många håll blöta och mjuka vilket gör dem extra känsliga för slitage. Samtidigt befinner vi oss i en speciell situation som också kräver särskild hänsyn mot andra människor.

Bild

Allemansrätten ger oss frihet under ansvar – inte störa, inte förstöra. Så visa extra omtanke både mot andra besökare och vår natur.

Här kommer tips till den som vill njuta av naturen på ett hänsynsfullt sätt:

  • Välja utflykter i naturen nära där du bor. Utforska nya områden där inte så många andra är.
  • Fika och rasta på platser med gott om utrymme och håll avstånd till andra besökare.
  • På våren vaknar naturen till liv och ungar föds. Hålla hunden under extra stor uppsikt, i de allra flesta fall innebär det att hunden ska hållas i koppel.
  • Ta med dig ditt skräp hem.
  • Tänk på brandrisken. Elda endast på iordninggjorda eldplatser.
  • Skyddade områden kan ha särskilda regler för exempelvis grillning, information om dessa regler hittar du på sverigesnationalparker.se Länk till annan webbplats. eller www.lansstyrelsen.se Länk till annan webbplats.
  • Anpassa ditt vägval när du cyklar och rider så skadar du inte marken i onödan.
  • Visa respekt mot de som bor på platsen du befinner dig, undvika att gå för nära bostadshus.

Hundar i naturen

Ta gärna med hunden i naturen men under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen, i de allra flesta fall innebär det att hunden ska hållas i koppel.

Cykla i naturen

Det går bra att cykla skonsamt i naturen. Genom att anpassa ditt vägval och körsätt skadar du inte marken i onödan, ex undvik mjuka stigar, särskilt nu på våren när det är blött i markerna.

Rida i naturen

Precis som med cykling går det bra att rida i naturen men det gäller att välja rätt väg när du rider för att minska skador på skog, mark eller väg.

Plocka blommor, bär, svamp och andra växter

Du får plocka blommor, bär och svamp i naturen, men vissa växter är fridlysta och de får du inte plocka. Särskilda regler gäller i nationalparker och naturreservat.

Nationalparker och naturreservat

Skyddade områden, exempelvis naturreservat och nationalparker, har särskilda regler för exempelvis grillning, information om dessa regler hittar du hos din länsstyrelse eller kommun.

Nedskräpning

Ta gärna med dig något att plocka skräp i när du går ut i naturen så att du kan ta med dig ditt skräp hem.

Elda i naturen

Tänk på brandrisken – beakta eventuella eldningsförbud. Elda endast på iordninggjorda eldplatser.

Allemansrätten på andra språk

Senast uppdaterad: 5 mars 2021