Felaktiga uppgifter i sociala medier om skidspår i Viborg

Det förekommer uppgifter på olika facebooksidor om att kommunen skulle sluta dra skidspår i Viborg. Bakgrunden är att kommunen ställt en fråga till en byförening om samverkan kring spårdragning. Att spåren ska sluta dras stämmer inte.

Längdskidspår, snö.

Den skoter som kommunen tidigare använt för att dra skidspår i Viborg är gammal och behövde uppdateras. Efter att ha kollat vad andra kommuner och föreningar använder för utrustning beslutade kultur- och fritidsenheten att sälja den gamla skotern och uppdatera en fyrhjuling som redan finns i kommunens ägo. Fyrhjulingen ska nu dra skidspåren i både Viborg och Berget.

Förfrågan om samverkan

Skidspåret i Viborg går genom terräng och är bitvis ganska smalt. Eftersom det kan bli problem för en fyrhjuling att ta sig fram på vissa platser kontaktade kommunen byföreningen i Viborg för att höra om de skulle kunna tänka sig att ansvara för spårdragning med egen skoter, självklart med ersättning för bensinkostnader. Byföreningen har svarat att de inte har möjlighet till detta.

– Att sluta dra skidspår i Viborg har inte varit en fråga. Det är olyckligt att det har blivit en missuppfattning kring detta. Vi ställde en fråga om samverkan, men om byföreningen inte upplever att de har möjlighet till detta så kommer kommunen fortsätta att dra spåren. Viborgsspåret är otroligt uppskattat och erbjuder en mysig och fin skidupplevelse för invånarna. Vi får tänka annorlunda och eventuellt ta ner träd eller dra spåren lite annorlunda så vi kommer fram med den utrustning som vi har, säger kultur- och fritidschef Barbro Fischerström.

Senast uppdaterad: 11 december 2020