Inför storhelger och den kommande turistsäsongen – handla säkert i Orsa

Orsa kommun har haft ett digitalt möte med Grönklittsgruppen och de lokala handlarna. Fokus var att diskutera förberedelser och säkerhet gällande smittspridning inför storhelgerna och turistsäsongen som väntar.

Markering om att hålla avstånd på butiksgolv

Mötet inleddes med att Grönklittsgruppen fick berätta om sina förberedelser för att ta emot turister under storhelgerna. Grönklittsgruppen har ordnat så att gäster kan checka in i stugor, köpa liftkort, hyra utrustning och beställa mat för avhämtning helt digitalt. För dom som vill prova skidutrustning finns tidsbokning och rutiner uppsatta för att det ska göras på ett säkert sätt. Värmestugor kommer hållas stängda, man utökar med toalettvagnar för att minska köer till toaletter och utökar restaurangernas ytor så gästerna kan sprida ut sig och hålla avstånd.

Under sommaren har Grönklittsgruppen haft 100 000 gästnätter på campingen och 30 000 på Grönklitt. Företaget berättade att de har haft god tid på sig att förbereda sig och jobba in säkra rutiner och förmedlade att de känner sig trygga med att ta emot gäster på ett säkert sätt.

Även de lokala handlarna känner sig förberedda och har rutiner för hur de ska hantera folk i butikerna för att undvika trängsel. Handlarna efterfrågade dock kontakt med föreningar för att vid behov kunna bemanna med trängselvärdar som påminner besökare om att hålla avstånd. Handlarna har själva inte personal som kan jobba med detta, många beskrev utmaningar med bemanningen när personal måste stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom.

Trängselvärdar - kommunen förmedlar kontakt med föreningar

Kommunen fick i uppdrag att ringa runt till föreningar i Orsa som kan tänka sig att ställa upp och jobba som trängselvärdar. Detta arbete pågår nu. Kravet på trängselvärdarna är att de fyllt 18 år och klarar av att hantera situationer där trängsel uppstår. Företagen kommer att ersätta föreningarna för genomfört uppdrag, förhoppningsvis ett välkommet ekonomiskt tillskott till många föreningar.

Beställ och betala – hämta färdigpackade kassar

Många butiker i Orsa fortsätter också erbjuda köp och betalning digitalt eller via telefon. Detta har butikerna jobbat med ett tag, för att underlätta för riskgrupper att handla säkert. Nu erbjuds denna möjlighet till alla boende och besökare i Orsa.

Beställ, betala och hämta dina varor enligt respektive butiks anvisning.

Viktigt att alla tar eget ansvar för att följa råd och rekommendationer

– Ett mycket bra möte där det blev tydligt att företagen är angelägna om att ordna en så bra verksamhet som möjligt ur smittspridningssynpunkt. Nu är det viktigt att vi alla, både besökare och Orsabor tar vårt ansvar och följer de råd och anvisningar som finns, säger kommunalrådet Mikael Thalin (C).

Senast uppdaterad: 18 december 2020