Så berörs du som bor och verkar i Orsa kommun av regeringens nya skärpta restriktioner

​Smittspridningen är fortsatt hög i Dalarna och läget i vården är väldigt ansträngt. Personal inom sjukvård och äldreomsorg jobbar dygnet runt för att klara av vården av patienter med covid-19.

Regerigen har därför beslutat om att skärpa restriktionerna ytterligare inför julhelgen.

Bild på coronavirus, röda mot svart bakgrund

Så här påverkas Orsa kommun av de skärpta restriktionerna som gäller från 21 december till 24 januari 2021.

Bibliotek och kulturhus:
Biblioteket stängs. Biblioteksservice erbjuds via telefon och mejl under begränsade öppettider. Vi fortsätter erbjuda utlämning av bokkassar. Utställningshallen stängs.

Ungdomens hus:
Stängs tillsvidare.

Simhallen:
Stängs tillsvidare.

Ishallen:
Stängs tillsvidare.

Sporthallar:
Stängs tillsvidare.

Returbutiken:
Stänger 23 december.

Sportoteket:
Stängs tills vidare.

Orsa kommun kommer att ta ett nytt beslut kring dessa verksamheter den 25 januari 2021. Beslutet kommer att fattas utifrån gällande restriktioner, smittoläget i länet och hur närområdet ser ut då.

Regeringen skärper restriktionerna inför julhelgen

Från och med 24 december gäller:

  • Max fyra personer får sitta tillsammans vid samma bord på restauranger.
  • Alkoholförsäljning får inte ske efter kl 20.
  • Max antal personer som besöker köpcentrum, större butiker, gym etc begränsas. Exakta antalet styrs av storleken på lokalen.
  • Folkhälsomyndigheten uppmanar alla fysiska butiker att avstå från den traditionella mellandagsrean för att minska trängseln.
  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar munskydd i kollektivtrafiken i samband med arbetspendling och vid andra tider då det är svårt att undvika trängsel. De nya riktlinjerna träder i kraft den 7 januari.
  • Alla som kan ska jobba hemma. Detta gäller inom stat, regioner, kommun och privat. Gäller omedelbart och till och med den 24 januari.
  • All verksamhet inom stat, kommuner och regioner som inte är nödvändig bör stängas omedelbart till och med den 24 januari. Det gäller till exempel badhus, idrottshallar och museer.
  • Gymnasieskolor ska undervisa på distans till och med den 24 januari. Gymnasiesärskolan är undantagen.

Läs mer

Dessa restriktioner träder i kraft den 24 december 2020 om inte annat anges och gäller till och med den 24 januari 2021 om inte annat anges.

Senast uppdaterad: 5 mars 2021