Efter mer än 50 år - äntligen är gymnastiksalen en riktig matsal

Matsalen på Orsaskolan har egentligen varit en tillfällig lösning – i mer än 50 år. Den gamla gymnastiksalen har inte ändrats mycket på den tiden. Men nu är det äntligen en riktig matsal!

Bild

- Eleverna har själva fått vara med och forma den nya matsalen, berättar Orsas kostchef Maria Fransson Ronell. Och ett av önskemålen var att det skulle bli mer som en toppstuga.

En av nyheterna är just en sån mjuk matta som finns på toppstugan i Grönklitt och vid restaurangen på Ångbåtsudden. En robotdammsugare ser till att hålla den fräsch när eleverna inte är det. Insynsskyddet när man kommer in är ett annat sånt önskemål.

- De har fått vara med i diskussionerna om färgsättningen också, och där har vi fått hjälp av en förälder, Angelica Sundberg som ju råkar ha en färgaffär och är proffs på inredning!

Själva upprustningen har Orsalokaler gjort.

- Vi ska upp med lite utsmyckningar för att dämpa ljudet ytterligare, och vi har fått bort skrapet från stolar och bord redan.

Det man ser först är att scenen är borta. Men lugn. Man har skaffat en flyttbar scen istället. Lokalen blir på så sätt mer flexibel. På scenens plats finns nu ett serveringskök – också det flyttbart.

Restaurangmiljö

- Vi vill skapa mer av en restaurangmiljö, med olika stationer som kanske ser lite olika ut från dag till dag. Vid dryckesstationen finns idag både mjölk, vanligt vatten och bubbelvatten. Salladsbuffén är given och rikligt.

- Disken är kvar i källaren som tidigare, men det minskar också bullret i matsalen.

- Förhoppningsvis kan lokalen användas till annat än matsal. Det är ju inte meningen att en massa lokaler ska stå outnyttjade, speciellt när de blivit så fina.

Satsningen på matsalen i Orsaskolan är början på en mer total syn på måltiden som genomsyrar kommunens kostverksamhet just nu. Alla matsalar – både för elever och på äldreomsorgen – ska ses över. För måltiden handlar inte bara om näringsvärde och portionsstorlekar. Måltiden ska tilltala alla sinnen – för att locka till en bra matkultur. Att kostenheten fått in allt fler människor med restaurangerfarenhet.

Del i pedagogiken

- Det känns jätteroligt att alla är så engagerade, eleverna och personalen både i köken och på skolan och i omsorgen, säger Maria. Det är en förutsättning för att vi ska lyckas. Vi vill ju se måltiden i skolan som en del i pedagogiken också. Vi går från halvfabrikat så långt vi kan, vi vill gärna få en koppling så att man förstår var maten kommer ifrån och varför det är viktigt att äta riktigt. Och då behöver vi ha helhetssynen på måltiden. Nu är vi på god väg!

Senast uppdaterad: 23 mars 2021