Invigning av Orsa kommuns discgolfbana

Under fredagen hölls en officiell invigning av kommunens nya discgolfbana, även kallad frisbeegolfbana. Banan finns på Berget (bakom Orsa ishall på Slättbergsvägen 25) och sporten kan utövas av alla, såväl gammal som ung, veteran som nybörjare. Idén om att bygga en discgolfbana kom från en idrottlärare på Bergetskolan under början av 2020.

Flera personer kastar freesbes i en korg. Foto.

Marie Ehlin, Viveka Ländin - Tysk, Mikael Thalin, Barbro Fischerström och Janne Bäckman invigningskastar på discgolfbanan.

Discgolf är en starkt växande idrott som har mycket att erbjuda och lockar allt fler utövare över hela världen. Idrotten kombinerar ett spännande tävlingsmoment med att kunna vara ute i naturen med vänner. Som namnet antyder är reglerna lika bollgolfens men istället för boll och klubba kastas en frisbee, och istället för hål används korgar som mål. Discgolf är lätt att börja med, men samtidigt mycket svårt att bemästra.

Idén om att bygga en discgolfbana kom från en av idrottslärarna på Bergetskolan i Orsa i början av 2020. Orsa kommun värnar om att alla Orsabor ska ha en meningsfull fritid och kommunen ansåg att idén var mycket bra och genomförbar. I pandemitider ser vi också vikten av utomhusaktiviteter som alla kan genomföra.

Banan redan flitigt använd

Under hösten 2020 påbörjade kommunen arbetet med att anlägga en 12-hålig discgolfbana på Berget. Banorna är mellan 57 och 107 meter långa och anpassade för familjer. De två längsta banorna har ett extra utkast för att ge ett handikapp, till exempel till mindre barn för att kunna starta lite längre fram. Banan är i blandad terräng, men mestadels skog. Alla banor har ett par på 3 kast per hål.

Banan stod klar redan i slutet av oktober 2020, men det var då för kallt för att ha en officiell invigning.

– Banan används redan flitigt och den är ett bra tillskott till aktivitetsområdet på Berget. Planer finns att lägga till ytterligare aktiviteter, säger Mikael Thalin (C), kommunstyrelsens ordförande.

– Jag tycker att denna aktivitet kom helt lägligt då vi har en rådande pandemi. Här har du möjligheten att vara ute och röra på dig och du kan lätt hålla avstånd till andra. Jag har provat banan med mina barn och med vänner, så det är ett perfekt sätt att umgås i dessa tider och samtidigt göra något roligt, säger Viveka Ländin Tysk som är verksamhetssamordnare på Fritidsenheten i Orsa kommun.

Låna frisbee på Biblioteket

Att spela discgolf på vår nya bana är helt gratis, men du behöver ta med en egen frisbee. Om du inte har någon egen frisbee och vill prova på, kan du låna en på Biblioteket i Orsa. Framöver kommer utlåning att ske via Sportoteket, på Returbutiken. Men eftersom Returbutiken just nu är stängd sker utlåningen tillfälligt via Biblioteket.

Senast uppdaterad: 1 maj 2021