Orsa kommun klar med upphandling - flera lokala livsmedelsleverantörer till köken

Orsa kommun, har tillsammans med grannkommunerna Mora, Älvdalen, Vansbro och Malung-Sälen, gjort en gemensam upphandling kring livsmedel. Upphandlingen har gjort att fler lokala leverantörer har kunnat upphandlas.

Frukt och grönsaker på ett träbord

Ett mål i kommunerna är att använda mer närproducerade livsmedel. Det innebär kortare resväg för livsmedlen och lägre klimatavtryck. Tidigare har fokus legat på ekologiska varor, men för att värna klimatet och hålla hög kvalitet på produkterna så blir närproducerade livsmedel mer och mer viktigt.

I lagen om offentlig upphandling (LOU) finns en princip om icke-diskriminering som innebär att lokala företag inte får ges företräde vid en upphandling. Men i den kommungemensamma upphandlingen har fler lokala leverantörer lyckats uppnå kraven som ställts av kommunerna.

– Det är en styrka för oss att kunna göra upphandling tillsammans med våra grannkommuner och det känns jättekul att flera lokala leverantörer klarar av att leverera det vi efterfrågar i våra kök. Det känns bra att produkterna inte fraktats lång och vi vet att de kommer hålla hög kvalitet. Vi ser också vikten under pandemin av att kunna säkerställa våra leveranser säger Maria Fransson-Ronell som är kostchef i Orsa kommun.

– Fler lokala producenter som levererar till kommunen innebär att det lokala näringslivet stärks och att landskapet kan hållas öppet vilket är jätteviktigt för Orsa, säger Mikael Thalin (C) kommunalråd.

De varor som finns med i livsmedelsupphandlingen är bland annat kött, chark, bröd, dryck och potatis. På de resterande produkter som behövs i köken kommer att upphandlas senare, även det i en gemensam upphandling med grannkommunerna.

– En annan rolig sak med denna upphandling är att vi fått med möjligheten för skolelever att besöka leverantörer i lärande syfte. Det är viktigt att eleverna förstår hur det de äter hamnar på tallriken, säger Maria Fransson – Ronell.

Säsongsbaserade menyer och matlagning från grunden

I Orsa kommer fokus på kostarbetet också läggas mer på säsongsbaserade menyer i framtiden. Det innebär att köken kommer använda mer rotfrukter på vintern och på sommaren och hösten finns mer färska grönsaker. Och en målsättning är att laga all mat från grunden.

Senast uppdaterad: 10 maj 2021