Orsa klättrar uppåt i Lärarförbundets skolranking

Lärarförbundet genomför varje år en skolranking över Sveriges 290 skolkommuner. I år placerar sig Orsa på plats 9 av 290.

Elever som läser en bok. Foto.

- Alla rankingar ska tas med en nypa salt då det viktigaste är hur det går för våra elever. Men självklart känns det idag extra roligt att arbeta i en kommun som satsar så mycket på utbildning. Förklaringen till Orsas goda resultat är att vi har en hög andel legitimerade och duktiga lärare som brinner för sina elever, säger Christine Alexandersson, skolchef i Orsa.

Susann Lindblad (C) är ordförande i utskottet för Lärande i Orsa. Hon berättar att skolan är ett av de prioriterade områdena för politikerna i Orsa och en fråga där det ofta råder stor politisk enighet mellan majoritet och opposition. - För oss i politiken är det viktigt att samarbeta i skolfrågorna över partigränserna. Det ger trygghet och arbetsro för skolpersonalen i vår kommun, säger Susann Lindblad

Till grund för rankningen Sveriges bästa skolkommun ligger tio kriterier som Lärarförbundet anser viktiga för att bedöma skolans arbetsförutsättningar och resultat.

Kriterier som ingår i rankningen:

1. resurser till undervisningen

2. utbildade lärare

3. lärartäthet

4. friska lärare

5. löner

6. kommunen som huvudman

7. andel barn i förskola

8. betygsresultat i åk 9

9. andel elever godkända i alla ämnen i åk 9

10. andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 3 år

Läs mer om om Lärarförundets ranking "Sveriges bästa skolkommun". Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 18 maj 2022