18 medarbetare inom omsorgen färdigutbildade undersköterskor

För att höja kompetensen hos medarbetarna och därmed skapa en högre kvalitet i omsorgsarbetet och vården av äldre har 18 medarbetare i Orsa kommun utbildat sig till undersköterskor. Medarbetarna har fått studera och arbeta samtidigt, vilket har gjort att fler har kunnat ta chansen att vidareutbilda sig.

Bilden visar 13 av de 18 nyexaminerade undersköterskorna på Orsa kommun.

De färdigutbildade undersköterskorna firades med en ceremoni under förmiddagen tisdagen den 7 december.

Tidigare hade en del av Orsa kommuns omsorgsverksamheter en stor andel medarbetare som saknade formell utbildning som undersköterskor. Satsningen för att utbilda medarbetare inleddes eftersom det skulle leda till att medarbetarna känner sig mer trygga i sina arbetsuppgifter. Detta leder i sin tur till att brukarna får vård och omsorg av högre kvalitet. Utbildningen inleddes i oktober 2020, och den 7 december firade kommunen att 18 medarbetare är färdigutbildade undersköterskor.

- Det är alldeles fantastiskt att allihop har klarat det så bra och att modellen med kombination av jobb och studier har fungerat så bra som det gjort, säger omsorgschef Jesper Karlsson.

Studenterna berättar att de är mycket nöjda med utbildningen och ser fram emot att få utnyttja sina kunskaper i arbetet.

Utbildningen överträffade förväntningarna

- Hela upplevelsen har varit fantastiskt bra vilket jag inte trodde från början, säger Mozghan Hashemi. Det känns bra att få fortsätta jobba och använda sin kunskap, det gör att man känner sig mer värdefull, fortsätter Mozghan Hashemi.

- Det har varit jättekul, jag har fått en helt annan bild av att studera än vad jag hade tidigare, berättar Saga Edin. Vidare berättar Saga att utbildningen har gjort henne mer motiverad att fortsätta arbeta och utbilda sig i framtiden. Utbildningen har gjort att jag har mer självförtroende, vågar ta mer plats och känner mig mer motiverad, fortsätter Saga Edin.

- I början av utbildningen var det tufft, jag var osäker på om jag tagit rätt beslut att utbilda mig till undersköterska. Men nu känns det väldigt skönt att vara klar, jag har fått mer förståelse för arbetet och det känns bra att veta att jag hjälper till på rätt sätt, berättar Jamil Abo Shanab.

- Det har varit tufft men jättekul att studera och arbeta samtidigt, det har gett oss mer erfarenhet som gör att man vågar stå på sig mer. Jag har tänkt utbilda mig tidigare men har aldrig tagit tag i det, men med den här satsningen blev det självklart att jag skulle ta vara på den här chansen, berättar Michaela de Vreeze.

Satsningen fortsätter med ytterligare en klass som påbörjat sin utbildning under 2021, som kommer vara färdigutbildade nästa år.

Senast uppdaterad: 8 december 2021