Så får du använda fyrverkerier under nyårsafton

Fyrverkerier kan vara vackert och festligt, men det är inte helt riskfritt. Här kan du läsa om vad som gäller i Orsa kommun, när du behöver tillstånd från polisen och du får även tips från brandkåren om hur du kan skapa ett säkrare fyrverkeri.

Fyrverkerier över en sjö. Foto.

På nyårsafton får du använda fyrverkerier i Orsa kommun utan polisens tillstånd klockan 21.00 till 01.00. Vid övriga tider krävs tillstånd från polisen.

All användning av pyrotekniska produkter ska inom hela kommunen och även under ovanstående tider, ske med mycket stor aktsamhet gentemot djurhållning som kan utsättas för allvarliga skador och vid brandfara. Smällare och fyrverkerier med knall som främsta effekt är som huvudregel förbjudna och får inte användas eller säljas utan särskilda tillstånd. Tänk på att du behöver ha fyllt 18 år för att köpa, inneha och använda fyrverkerier.

– Många vill fira in det nya året med fyrverkerier. Och många börjar fyra av dem långt före nyår. Varje år inträffar tyvärr många olyckor som orsakar skador på både människor och egendom. Först när föräldrar och andra vuxna slutar langa fyrverkerier till minderåriga kommer olyckorna att minska, säger Johan Hed, kommunpolis i Mora, Orsa och Älvdalen.

– Avfyra inte fyrverkerier i närheten av hus och absolut inte så att människor eller djur träffas eller blir skrämda. Håll avstånd till fyrverkeripjäserna. När du avfyrar dem – använd skyddsglasögon och var nykter, säger Johan Hed.

Läs mer på polisens webbplats Länk till annan webbplats. hur du söker tillstånd.

Läs mer i kommunens allmänna loka ordningsföreskrifter  , 1.6 MB.om hur du får använda fyrverkerier och pyroteknisk utrustning i Orsa kommun.

Tips från Norra Dalarnas brandkår:

  • Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.
  • Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
  • Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  • Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.
  • Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  • Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.
  • Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det.
  • Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  • Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
  • Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Se även en film med tips från Norra Dalarnas brandkår Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 4 januari 2024