Nu doftar det hemlagat i våra kök

Kostenheten i Orsa kommun arbetar aktivt med att utveckla matlagningen i skolköken och miljön i matsalarna. Ambitionen är att laga all mat från grunden, och vi är på god väg att lyckas.

Pannkakor som steks. Foto.

Pannkakor som tillagas från grunden i Kyrkbyns skolkök.

Närproducerade livsmedel

- Det är ett enormt arbete som genomförs av våra kockar och tillsammans med vår kostutvecklare Samuel Lissäng sätts menyer och nya arbetssätt i gång i våra skolkök säger kostchef Maria Fransson-Ronell. Focus läggs på rena produkter och att de är närproducerade och av god kvalité. Vi ser även en ekonomisk vinning i att jobba med rena råvaror och inte halvfabrikat men det krävs planering och strukturering. Detta medför så klart mer arbete för kockarna men det är värt mödan - vi är stolta över vår matlagning!

Pannkakor och raggmunkar görs från grunden. En köttbullsmaskin, som enkelt och snabbt formar köttbullar, har köpts in så vi kan göra egna köttbullar. Det är viktig att vi lägger fokus på huvudråvaran och inte minst nu med de skenande livsmedelspriserna.

- Vi siktar mot en utmärkelse i skolmatsguiden White Guide Junior och första ansökan har redan lämnats in säger Samuel Lissäng.

Kock som steker mat. Bild.

Kocken Adrian Söderlund i Lillåhems kök.

Miljön i skolmatsalarna

Kosten vill tillsammans med skolan skapa intresse och förståelse för maten och dess ursprung. Eleverna ska ges en möjlighet att påverka både matsedel och miljö i matsalarna genom att köken öppnas upp och att en grupp för måltidsutveckling finns. Detta gör att det finns tillfällen att praktisera i köken, vara delaktig i event, matsalsrenoveringar och liknande som behöver lyftas fram i skolan.

Matsalarna ska ge en "restaurangkänsla", vara trevliga och inbjudande och eleven ska med glädje gå till matsalen. I framtiden kanske eleverna kan erbjudas att sitta utomhus en solig dag och inta sin lunch eller fika. Dagens matsalar ska vara långt ifrån de skolbespisningar vi hade i slutet på 1900-talet!

Det ska vara höjdpunkten på dagen att gå och äta mat i skolans matsal!

Senast uppdaterad: 22 augusti 2023