Kostenheten i Orsa kommun provar framtidens protein

Publicerad: 24 augusti 2022 Uppdaterad: 27 februari 2023

Kan mjölmaskar odlade med kärlek snart vara en naturlig del av vår kost?

Näringslivsminister tillsammans med kostutvecklare i Orsa kommun

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson tillsammans med kostutvecklare Samuel Lissäng från Orsa kommun.

Under tisdagen var näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson på besök i Orsa hos Tebrito AB – ett företag som producerar insektsprotein. Proteiner är viktiga för vår dagliga kost och efterfrågan beräknas öka. Nuvarande lösningar innebär fler utsläpp av växthusgaser och mer vattenförbrukning vilket inte är hållbart. Innovativa proteinkällor behövs! Insekter är en av dem – vilket Tebrito har upptäckt.

Vår kostutvecklare Samuel Lissäng var på plats med ministern och tillagade en tacos gjord av huvudråvaran mjölmask. Kostenheten ser denna produkt som väldigt intressant och som framtidens protein. Förutom miljöaspekterna kan insektsprotein vara ett bra alternativ i beredskapssammanhang med dess långa hållbarhet.

Tacos. Foto.

Mingeltacos gjorda av mjölmaskar.

Vem vet – vi kanske har ”maskpannkakor” på matsedeln i framtiden ...

Läs gärna mer om orsaföretaget Tebrito här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Senast uppdaterad: 27 februari 2023