Orsa klättrar i rankingen av företagsklimatet i Sverige

Publicerad: 28 september 2022 Uppdaterad: 6 november 2023

Idag presenterade Svenskt Näringsliv sin årliga ranking över företagsklimatet i svenska kommuner. Orsa fortsätter utvecklas starkt och klättrar 17 placeringar till plats 55 i Sverige.

Person håller i en växt som är formad av en pil som pekar uppåt.

Svenskt Näringsliv sammanställer en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. I rankingen vägs svaren samman med den årliga enkäten som organisationen också gör, med statistik kring exempelvis kommunalskatt och jobb i kommunen.

Orsa kommun har utvecklats starkt och under flera års tid klättrat, och fortsätter så även i år då kommunens placering blir 55 (+ 17). I Dalarna innebär detta, som föregående år, att Orsa är tredje bästa kommun.

- Vi lägger stor vikt i hela vår organisation på att stärka företagsklimatet i kommunen. Arbetet är långsiktigt och kontinuerligt, och det är väldigt roligt att se att det ger resultat, säger Birgitta Bogren, verksamhetschef Samhälle.

- Att hålla en nära dialog med företagare, stora som små, och fokusera på att skapa tillsammans med är viktiga parametrar i vårt arbete. Ett gott samarbete med Företagarna Orsa, Visit Orsa och andra lokala nätverk och organisationer är också en nyckel till ett starkt företagsklimat, menar Birgitta Bogren.

- Naturligtvis är det glädjande att Orsa kommun fortsätter klättra vad gäller företagsklimat. Det ger oss också bra energi att jobba vidare kraftfullt med dessa frågor. Från Svenskt Näringslivs enkät och ranking får vi tydliga indikationer på vilka delar vi ska lägga ännu mer tryck på för att fortsätta utvecklingen. Framåt är det framför allt kompetensförsörjning och bostadsutveckling som blir viktiga delar, säger Mikael Thalin (C), ordförande i kommunstyrelsen.

Senast uppdaterad: 6 november 2023