Rekordmånga elever i årskurs 9 i Orsa kommun har gymnasiebehörighet

Publicerad: 30 september 2022 Uppdaterad: 6 november 2023

91 procent av eleverna i årskurs 9 i Orsa kommun har behörighet till gymnasiet. Det visar nya siffror från Skolverket som bygger på inrapporterade betyg för de elever som gick ut årskurs 9 i juni i år.

Elever och lärare i klassrum

Antalet elever med behörighet till gymnasiet ökade under 2022. Förra året var andelen elever med behörighet 79 procent. Även om dessa siffror brukar kunna svänga lite från år till år är det glädjande nyheter.

Behörighet till gymnasiet innebär att goda möjligheter för eleverna att hitta jobb och att studera vidare. Dagens arbetsmarknad kräver mer eller mindre en gymnasieexamen och elever som inte går gymnasiet riskerar i högre grad att hamna i arbetslöshet och utanförskap.

– Vi i Orsa är jätteglada och stolta över våra duktiga elever och pedagoger. Det är genom regelbundna kartläggningar, tidiga insatser, extra stöd men framför allt genom ett gott samarbete mellan vårdnadshavare, elever, elevhälsa och pedagoger som vi har lyckats nå goda resultat tillsammans, säger skolchef Christine Alexandersson.

Senast uppdaterad: 6 november 2023