Nödvattenplan förtydligar prioriteringar för vattenförsörjning i Orsa kommun

Publicerad: 3 oktober 2022 Uppdaterad: 5 april 2023

Det kommunala bolaget Nodava har på uppdrag av Orsa kommun tagit fram en nödvattenplan. Planen förtydligar vilka prioriteringar som Nodava och kommunen kommer att göra om leveransen av dricksvatten slås ut. Det innebär att privatpersoner, företagare, djurhållare och vattenledningsföreningar i kommunen behöver se över sin beredskap.

Kvinna sträcker fram händer under vatten från vattenrör.

Orsa vatten och Avfall AB (OVA), som är ett av Nodavas ägarbolag, tog beslut om att godkänna nödvattenplanen den 7 september. Planen gäller förutom Orsa även Mora och Älvdalens kommuner. Nödvattenplanen förtydligar ansvar, roller och prioriteringar vid en kris då dricksvattenleveransen är påverkad.

Samhällsviktiga verksamheter prioriteras

Enligt nödvattenplanen kommer samhällsviktiga verksamheter att prioriteras. Det kan handla om äldreomsorg, vård, förskola och räddningstjänst.

Vilket är mitt ansvar?

Du som privatperson, företagare, djurhållare måste ha en egen beredskap för att klara av ett längre uppehåll av vatten. Ordna så att du till exempel kan hämta vatten från en dricksvattentank genom att ha plastdunkar avsedda för dricksvatten hemma.

Var vänder du dig när du är utan vatten?

Om din fastighet är ansluten till det kommunala VA-nätet kan du vända dig till Nodava i en situation där du är utan vatten.

Om du tillhör en vattenförening är det vattenföreningen eller motsvarande du ska vända dig till, vattenföreningen bör ha en egen plan för att hantera avbrott i vattenleveransen.

Så här kan du som privatperson förbereda dig

Vatten behövs till både dryck och matlagning. I ett läge utan fungerande vattendistribution kan det vara bra att ha vatten i reserv hemma.

  • Ett bra tips är därför att alltid ha plastdunkar med upptappat vatten i, använd dunkar avsedda för dricksvatten och förvara dunkarna mörkt och svalt. Gränsen för hur länge det går att förvara dricksvatten har mer med lukten och smaken att göra än med risk för sjukdom. Om du är osäker på vattnets kvalitet kan du koka det, tänk på att du behöver kunna koka vattnet även utan el.
  • Ett annat tips är att frysa dricksvatten i plastflaskor. De fungerar både som reservdricksvatten och som kylklamp vid strömavbrott. Kom ihåg att inte fylla flaskorna helt, då kan de spricka när de fryser. Vid långvariga strömavbrott eller vattenbrist behöver du ha rena vattendunkar för att kunna hämta vatten på kommunens trygghetspunkter eller annan anvisad plats.

Om du blir utan vatten i kranen, räkna med att du behöver skaffa cirka 3 - 5 liter per person och dygn på annat sätt. Tänk på att husdjur också behöver vatten.

Bra att ha hemma:

  • Dunkar, gärna med tappkran
  • Flaskor
  • Hinkar med lock
  • PET-flaskor att frysa vatten i (fyll inte ända upp, då spricker flaskan)
  • Mineralvatten
  • Kokmöjlighet

 

Senast uppdaterad: 5 april 2023