Ny kostpolicy i Orsa kommun sätter fokus på näringsriktig mat lagad från grunden

Publicerad: 24 november 2022 Uppdaterad: 25 november 2022

Matlagning i kommunens kök ska enligt förslaget till ny kostpolicy lagas från grunden på ett säkert och näringsriktigt sätt. Den nya policyn fokuserar även på hållbar utveckling, klimat och livsmedelsfrågor. För att minska miljöpåverkan och långa transporter har en prioriteringsordning tagits fram för inköp av livsmedel.

Buffé med mat i stora metallplåtar.

Kommunfullmäktige i Orsa ska under början av nästa år besluta om en ny kostpolicy. Kostpolicyn är ett styrdokument och hjälpmedel för kostenhetens medarbetare men även för medarbetare inom lärande och omsorg.

Den nya policyn ska gälla för den kommande mandatperioden 2023-2026. På ett möte under måndagen den 21 november fick kommunstyrelsen information om hur arbetet med den nya kostpolicyn gått till och vilket fokus den kommer ha.

– Maten som serveras inom äldreomsorg och skola ska tillagas från grunden och i så stor utsträckning som möjligt med lokalproducerade råvaror, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Thalin (C).

Omvärldsbevakning och samråd

Den nya kostpolicyn har tagits fram genom omvärldsbevakning av närliggande kommuner och speciellt kommuner som jobbar i framkant med närproducerade livsmedel och har ett hållbart tänk. Samverkansråd med lokala företagare och invånardialog har vart en stor del i kostpolicyarbetet, barn och gamla har haft möjlighet att lyfta fram sina tankar om skol- och omsorgsmaten i en enkät.

Senast uppdaterad: 25 november 2022