Brottsförebyggande rådet (BRÅ) hade extrainsatt möte angående skadegörelse i Orsa

Publicerad: 9 december 2022

Skadegörelsen som pågått i Orsa under hösten lugnade ner sig. Men nu har ny skadegörelse inträffat i kommunen och frågan diskuterades på ett extrainsatt möte med BRÅ under torsdagen. Kommunen sätter nu in bevakning igen.

glass left on the pavement after the commission of a road accident, a new way of black glass on the focus, little depth of field, close-up

Under mötet på torsdagen diskuterade BRÅ de problem som dykt upp igen med skadegörelse i Orsa. Det är främst företagare som drabbats.

BRÅ beslutade att:

  • Orsa kommun ska sätta in extra bevakning av vaktbolag i centrala Orsa en tid framöver
  • Polisen är medveten om problembilden och kommer att öka närvaron i Orsa
  • BRÅ jobbar med ytterligare åtgärder för att förebygga att skadegörelse och inbrott inte inträffa.

– Det är tråkigt att vi ska behöva sätta in bevakningen igen, men nu ser vi att det är en nödvändig åtgärd för att få slut på förstörelsen som slår hårt mot våra företagare, säger BRÅ:s ordförande Mikael Thalin (C)

Hjälp polisen – rapportera in misstänkt skadegörelse

Det är fortsatt viktigt att vi alla hjälps åt att rapportera in till polisen om vi ser någon misstänkt skadegörelse. Vid pågående brott ringer du polisen på telefonnummer 112, men och du ser något misstänkt kan du tipsa polisen via deras webbplats:

Tipsa polisen via webben (polisen.se) Länk till annan webbplats.

Tipsen granskas löpande av polisen och de kan läggas till grund för spaningsarbete eller olika insatser.

– Det är lätt hänt att det börjar florera rykten om vilka som ligger bakom detta och att folk är väldigt arga när förstörelsen fortsätter, men det är viktigt att alla tips går till oss på polisen så att vi får utreda vad som hänt. Om privatpersoner själva börja agera så kan det påverka och försvåra en polisutredning, säger kommunpolis Johan Hed.

Senast uppdaterad: 9 december 2022