Nytt arbetssätt där köken skapar sin egen matsedel

Kostenheten har under 2023 inlett ett arbete där kommunens olika kök skapar sin egen matsedel för att öppna upp för mer kreativitet.

Salladsbuffé.

Det gör också att medarbetarna blir mer delaktig i att forma sin egen restaurang. Det nya arbetssättet ger möjlighet till att möta gästen och dennes önskemål och behov på ett ännu större plan. Köken träffar sina gäster dagligen i matsalen och på elev- och äldreråd har man möjlighet att bolla tankar och idéer.

Andra fördelar med det nya arbetssättet är flexibilitet, minskat matsvinn och möjlighet till att göra snabba förändringar på matsedeln, något som är väldigt viktigt i dag med tanke på de höga livsmedelspriserna.

Köken gör sin matsedel efter en tydlig mall som lotsar dem genom hur de ska tänka kring närproducerat, ekologiskt, vegetariskt och Livsmedelsverkets riktlinjer.

Tillsammans med köken och kostutvecklaren har vi byggt upp en tydlig mall. Med den och kommunens nya kostpolicy kommer köken att klara det galant. Vi tycker att detta är jättekul och det skapar en sådan fin kreativitet i köken, säger kostchef Maria Fransson-Ronell.

Senast uppdaterad: 11 september 2023