Orsa kommun fortsätter klättra i näringslivsrankingen mot målet Sveriges bästa företagsklimat

Publicerad: 20 september 2023

När Svenskt Näringsliv idag presenterade sin årliga ranking av det svenska företagsklimatet fortsätter Orsa sin klättring uppåt bland kommunerna.

Ranking

Orsa fortsätter klättra

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag. I rankingen vägs svaren samman av den årliga enkäten som organisationen också gör, med statistik kring exempelvis kommunalskatt och jobb i kommunen.

Orsa kommun har sedan 2015 gjort en utvecklingsresa och klättrat från plats 269 till plats 48 nu 2023 (plats 55 år 2022). I Dalarna placerar sig Orsa fortsatt som nummer två efter Vansbro på plats 27.

Birgitta Bogren, verksamhetschef Samhälle, framhåller den goda lokala dialogen och samverkan som en nyckel till utvecklingen.
- Vi försöker jobba nära våra företagare och kontinuerligt mötas i olika forum, som till exempel våra företagarfrukostar och företagsbesöken vi gör varje vecka. Vi har också ett mycket bra samarbete med Företagarna Orsa, Visit Orsa och andra lokal nätverk vilket ger bra förutsättningar för näringslivsklimatet, säger Birgitta Bogren.

- En annan viktig nyckel är att vi involverat hela organisationen, inklusive bolag, i näringslivsarbetet. Det ger kraft och genomslag, menar Birgitta Bogren.

- Vi gläds åt att Orsa fortsätter visa starka siffror i Svenskt Näringslivs ranking. För att skapa ännu bättre förutsättningar till utvecklingen kommer vi framöver bland annat träffa flera av kommunerna som idag finns i toppen vad gäller företagsklimat för erfarenhetsutbyte. Vår långsiktiga målsättning är att Orsa ska ha Sveriges bästa företagsklimat, säger Mikael Thalin (C), ordförande i kommunstyrelsen.

Hela rapporten finns att läsa på Företagsklimat.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 20 september 2023