Ny kretsloppsplan ska sätta fokus på Orsa kommuns avfallshantering och avfallsminimering

Publicerad: 13 februari 2024

För att bidra till en hållbar avfallshantering med minskad klimatpåverkan har kommunen tagit fram en kretsloppsplan. Planen anger bland annat att Orsa kommun år 2030 ska minska mängden avfall med 25 procent och minska mängden avfall till förbränning med 50 procent.

Olika typer av avfall ligger  runt symbolen för kretslopp, tre pilar som pekar på varandra i en cirkel.

Den tredje april 2023 hade Sverige förbrukat sin andel av jordens förnybara resurser för detta år. Det betyder att de resterande nio månaderna består av överkonsumtion som motsvarar resurser för ytterligare tre jordklot. För världen inträffade dagen den 27 juli vilket tydligt visar att vi i Sverige har en betydligt större konsumtion och resursutnyttjande än flertalet länder i världen.

Orsa kommun har i samarbete med grannkommunerna Mora och Älvdalen tagit fram en plan som innehåller åtgärder för att minska uppkomsten av avfall, skapa nya resurser från avfall samt minska avfallets påverkan på närmiljön. Kommunerna har en viktig roll i omställningen till en mer resurseffektiv och hållbar ekonomi eftersom de ansvarar för att förebygga, samla in och ta hand om kommunalt avfall.

Syfte med kretsloppsplanen

Syftet med planen är att visa var kommunen behöver vara år 2030 inom avfallsområdet.

Kretsloppsplanen utgår från globala och nationella mål för avfallsområdet. Med hjälp av planen kan kommunen, tillsammans med länets övriga kommuner och andra samarbetsaktörer, bidra till en hållbar avfallshantering och cirkulär ekonomi med bland annat minskad klimatpåverkan som resultat. Kretsloppsplanen ska motivera till hållbara val och rätt hantering av avfall. Planen berör alla som bor eller verkar inom kommunen.

Kretsloppsplanens fokusområden

Planen utgår från tre fokusområden:

  • Att minska uppkomsten av avfall vilket bland annat innebär en omställning av rutiner, förändrade inköpsmönster samt en ökning av återbrukandet.
  • Att sortera är grunden för att kunna skapa resurser från avfall – här behövs utvecklade insamlingssystem, ökad kvalitet på insamlade mängder samt nya möjliga fraktioner att återvinna.
  • Att minska avfallets påverkan på närmiljön, vilket bland annat innebär att alla som vistas i kommunen nu och i framtiden kan röra sig fritt utan att påverkas av förorenad mark och nedskräpning.

Utifrån fokusområdena är fyra mål framtagna:

  • Mål 1: Minska mängden avfall med 25 procent.
  • Mål 2: Minska mängden avfall till förbränning med 50 procent.
  • Mål 3: Kvalitetssäkra det kommunala avloppsslammet
  • Mål 4: Åtgärda nedlagda deponier med behov av efterbehandling.

Varje mål åtföljs av åtgärdsområden som översiktligt beskriver vad som ska genomföras under planperioden för att målen ska kunna uppnås till 2030.

Kretsloppsplanen beslutas av kommunfullmäktige

Kretsloppsplanen har varit ute på samråd, det vill säga för att allmänheten och andra myndigheter och organisationer ska få lämna synpunkter på den, mellan den 14 november och 17 december 2023. Efter samrådet har några få mindre justeringar gjorts.

Strategiutskottet godkände planen under sitt möte den 13 februari. Kretsloppsplanen tas också upp av kommunstyrelsen den 11 mars och slutgiltigt beslut om planen fattas av kommunfullmäktige den 8 april.

Senast uppdaterad: 13 februari 2024