Orsa fortsatt i topp i Dalarna när företagen säger sitt om företagsklimatet

Publicerad: 21 maj 2024

Idag presenterade Svensk Näringsliv sin årliga enkätundersökning av företagsklimatet i Sverige och Orsa behåller sin position som bästa kommun i Dalarna

Tabell över det sammanfattande omdömet i Dalarna för företagsklimat 2024

Sedan slutet av 1990-talet har Svenskt Näringsliv undersökt det lokala företagsklimatet. Det sker genom en stor årlig enkätundersökning som omfattar mer än 30 000 företag. Svaren ger en bild av hur företagsklimatet uppfattas av företagen. Frågorna handlar bland annat om kontakter med kommunen, myndighetsutövning, dialog och infrastruktur.

Orsa kommun fortsätter hålla stabil hög nivå och landar på snittet 4,3 i det sammanfattande omdömet, tätt följt av Vansbro och Rättvik på 4,1. Genomsnittet för Dalarna ligger på 3,5.
- Glädjande är att vi ser förbättringar inom upphandling och tillgång till kompetens, områden som vi jobbar mycket med att utveckla, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Thalin (C)

Enkätundersökningen lyfter också prioriterade åtgärder för ett förbättrat företagsklimat. För Orsa är fler bostäder samt minskad brottslighet och ökad trygghet det som företagen rankar högst.
- Enkäten ger oss insikter om vad vi ska fokusera på framåt. Vi är glada att vi hittat en stabil bra nivå när det gäller företagsklimatet, men vår målsättning är att bli bäst i Sverige så nu jobbar vi kraftfullt vidare, i samverkan med alla lokala företagare och organisationer, mot det målet, säger Mikael Thalin.

Resultaten i enkätundersökningen ligger som bas till en årlig ranking av det lokala företagsklimatet i landets samtliga 290 kommuner. Rankingen presenteras på hösten.

Senast uppdaterad: 21 maj 2024