Johanna Paarup-Jönsson blir ny näringslivs- och samhällsbyggnadschef i Orsa kommun

Publicerad: 31 maj 2024

Den 19 augusti tillträder Johanna Paarup–Jönsson som chef för näringslivs- och samhällsbyggnadsfrågor i Orsa kommun. Johanna kommer närmast från en roll som tillförordnad VD för ett företag som driver boenden för personer med psykisk ohälsa och sitt eget företag där hon arbetat med organisationsutveckling och strategisk kommunikation.

Johanna Paarup-Jönsson. Foto.

Johanna Paarup – Jönsson är uppväxt i Orsa. Hon bodde sina första år i Björken mellan Orsa och Skattungbyn och flyttade sedan till Sollerön i samband med skolstart.

– Mina föräldrar flyttade tillbaka till Orsa när jag flyttade hemifrån och det var dit jag återvände när jag åkte hem. Pappa har spelat i Hellzephyrs och mamma drev Teaterbaren. Jag har varit med på Orsayrorna från början och vi har fortfarande en koja i Vassjön, så jag ser mig själv fortfarande som delvis orsing. Och under alla år har jag såklart följt vad som hänt i Orsa eftersom jag har så stor del av mitt hjärta där. Det är en spännande utveckling i kommunen som jag ser mycket fram emot att få vara med och påverka och förhoppningsvis göra nytta, säger Johanna.

Bakgrund – beteendevetenskap, kommunikation och politik

Johanna har studerat statsvetenskap och beteendevetenskap och är utbildad samtalsterapeut. Hon har jobbat inom olika serviceyrken som restaurang, camping och resebranschen. Hon har också jobbat med kommunikation och opinionsbildning bland annat som pressansvarig på stadsmiljöroteln i Stockholm stad. Många känner säkert också igen henne efter åren som politiskt aktiv och som riksdagsledamot då Johanna var Centerpartiets talesperson i migrations- och integrationsfrågor och senare även i sociala frågor som psykisk hälsa.

– Nu har jag lämnat alla mina politiska uppdrag och är väldigt glad över att börja jobba med näringslivs- och samhällsbyggnadsfrågor som tjänsteperson i kommunen. Jag tycker om att Orsa kommun jobbar med att samskapa med invånare och företag. Man är beredd att lyssna på dem som tycker annorlunda och kan ändra sig om det kommer bra synpunkter och förslag. Dessutom är det fint med Orsa att det är så litet, allt är nära och det är korta beslutsvägar och minimalt med onödig byråkrati.

”Det krävs mod att vara företagare – det inspirerar mig”

Numera bor Johanna på en gård på Sollerön med familj, hundar och hästar. På fritiden har hon förutom en rad ideella engagemang även en liten verksamhet där hon hyr ut stugor till turister.

– Jag är uppvuxen i en företagarfamilj och jag har nog alltid sett driftiga företagare som hjältar, människor med massor av driv och engagemang, som orkar kämpa på. De är ofta modiga och det inspirerar mig. Jag är också glad över att min nya tjänst innehåller både näringslivsfrågor och samhällsbyggnadsfrågor, de hänger ihop om utvecklingen ska bli riktigt bra.

Johanna börjar sin anställning på 50 procent den 19 augusti och kommer sedan att arbeta heltid från och med den 1 september.

Senast uppdaterad: 31 maj 2024