Fokus på välfärdsbrottslighet och trygghetsfrågor i brottsförebyggande arbete

Publicerad: 4 juni 2024

En ny handlingsplan för brottsförebyggande arbete har tagits fram i Orsa kommun. Planen bygger på ny lagstiftning kring kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete och innebär att kommunen ska kartlägga brottsligheten och jobba kunskapsbaserat i det brottsförebyggande arbetet.

Gatlykta i mörk park. Foto.

Enligt lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete som trädde i kraft den 1 juli 2023 ska kommunen kartlägga brottsligheten inom sitt geografiska område och ta fram en lägesbild. Utifrån denna lägesbild ska kommunen sedan besluta om vilka åtgärder som ska genomföras för att förebygga brott (åtgärdsplan). Kommunen ska minst vartannat år uppdatera lägesbilden och följa upp åtgärdsplanen.

Lagen anger också att varje kommun ska bedriva ett kunskapsbaserat brottsförebyggande arbete och säkerställa de organisatoriska förutsättningarna. Målet är att minska brottsligheten och skapa ökad trygghet.

Brottsligheten i Orsa kommun – förhållandevis låg

Mot bakgrund av kartläggningen kan kommunen dra slutsatsen att brottsligheten i Orsa är förhållandevis låg. Men lägesbilden belyser även två utmaningar för kommunen - osäkerheten i det statistiska underlaget och den upplevda tryggheten. I förslaget till Handlingsplan för brottsförebyggande arbete har därför välfärdsbrottslighet och trygghetsfrågor angetts som prioriterade områden. För att förebygga välfärdsbrottslighet kommer kommunen fokusera på att identifiera risker och jobba med att höja kompetensen inom sina verksamheter. Fokus på trygghetsfrågor kommer göras genom digitala trygghetsvandringar, det vill säga att invånare får markera otrygga platser på en digital karta och att kommunen ska kommunicera olika trygghetsinsatser.

Handlingsplanen kommer att användas som ett instrument för kommunen ska kunna prioritera och fatta rätt beslut. Den ska också tydliggöra och kommunicera vad det är som ska göras. Kommunen ska fortsatt arbeta med brottsförebyggande- och trygghetsskapande insatser på bred front även inom de områden som inte anges i handlingsplanen.

Slutgiltigt beslut om planen i kommunstyrelsen 17 juni

Strategiutskottet beslutade under sitt möte den 4 juni att anta en ny handlingsplan för brottsförebyggande arbete. Slutgiltigt beslut om handlingsplanen fattas av kommunstyrelsen den 17 juni.

Senast uppdaterad: 4 juni 2024