Gemensam mejeriupphandling resulterar i fler lokala produkter

Publicerad: 11 juni 2024

Orsa kommun har tillsammans med grannkommunerna Mora, Älvdalen, Vansbro och Malung-Sälen gjort en gemensam upphandling kring mejeri. Upphandlingen innebär att fler lokala produkter så som mjölk, fil och yoghurt kommer att finnas i kommunernas olika kök.

Närbild på två kossor i solnedgången.

Ett mål för kommunerna är att använda mer närproducerade livsmedel. Tillsammans vill kommunerna bidra till en ökad försörjningsgrad inom Dalarna, och värna om en ökad självförsörjning inom kommunerna och länet. En hög kvalité av livsmedel som är närproducerade blir mer och mer viktigt. Det innebär kortare resväg för livsmedlen och lägre klimatavtryck.

– Vi är så glada och stolta över att äntligen kunna servera Orsamjölk. Det är en styrka för Orsa kommun att kunna göra upphandling tillsammans med våra grannkommuner och det känns jättekul att flera lokala leverantörer klarar av att leverera det vi efterfrågar i våra kök. Det känns bra att produkterna inte fraktats långt och vi vet att de håller hög kvalitet. Vi ser också vikten med närproducerade produkter i ett beredskapssyfte och för att kunna säkerställa våra leveranser, säger Maria Fransson-Ronell, kostchef i Orsa kommun.

– Varje upphandling som gör att lokala företag får leverera till kommunen är en framgång och stärker Orsa och vårt näringsliv. Mer lokalt producerad mat på bordet leder till ökad tillväxt, bättre miljö, mindre klimatpåverkan och öppna landskap i vår kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Thalin (C).

Senast uppdaterad: 11 juni 2024