Helgläger för unga anhöriga i september

Publicerad: 5 juli 2024

Är du mellan 13–16 år och har en anhörig i din närhet som du hjälper, vårdar, stöttar eller tar ett extra ansvar för? Den 28–29 september arrangerar Anhörigas riksförbund ett läger för unga anhöriga. Lägret är tänkt att vara en paus i vardagen för dig som är ung och tar extra ansvar för någon i din närhet.

Sex glada barn fotat underifrån.

Den 28–29 september arrangerar Anhörigas riksförbund och organisationen #vägraskuld ett helgläger för unga anhöriga. Lägret är tänkt att vara en paus i vardagen för dig som är ung anhörig och som vårdar, stöttar eller hjälper någon i din närhet. Syftet med lägret är att få återhämtning, känna samhörighet med andra unga personer i liknande situation, ha roligt, lära sig nya saker och att få släppa allt vad ansvar heter.

Lägret vänder sig till ungdomar mellan 13–16 år och hålls i Vansbro. Det finns 12 lägerplatser och ungdomar från hela Dalarna kan anmäla sig. Det är gratis för deltagande ungdomar att vara med, projektet står för alla kostnader som resor till och från lägret, boende och mat. Anmäl dig via länken längre ner på sidan.

Vem räknas som ung anhörig?

Med unga anhöriga menar vi i det här fallet personer i åldern 13–16 år som hjälper, vårdar, stöttar eller tar ett extra ansvar för någon i sin närhet, som av olika anledningar inte klarar av vardagen på egen hand. Din anhöriga kan till exempel vara en förälder, syskon, partner, kompis, tränare, eller granne. Du kan vara anhörig till någon med fysisk eller psykisk ohälsa, funktionshinder, eller att du har en anhörig som tagit sitt liv.

Mer om lägret

Klockan 10.00 på lördagen den 28 september vid Vansbro Församlingsgård är det uppstart och lära känna-aktiviteter. Därefter serveras en gemensam lunch och sedan är det dags för roliga aktiviteter och workshops. Du sover över på lägergården och vi avslutar runt klockan 14.00 på söndag den 29 september.

Läs mer om lägret (vagraskuld.se). Länk till annan webbplats.

Ti Länk till annan webbplats.tta på en film från föregående läger (YouTube). Länk till annan webbplats.

Anmälan

Sista anmälningsdag är den 6 september. Det finns 12 platser på lägret, om du är intresserad så dröj inte med din anmälan!

Anmäl dig till lägret här Länk till annan webbplats.

Arrangörer

Lägret arrangeras i samverkan mellan Anhörigas riksförbund, organisationen #vägraskuld, Studieförbundet Vuxenskolan och Vansbro kommun, med finansiering från Socialstyrelsen.

Lägret arrangeras på fyra orter i Sverige, Vansbro, Kalix, Helsingborg och Falköping. Det finns 12 lägerplatser i Vansbro och ungdomar från hela Dalarna kan anmäla sig. Det är gratis för deltagande ungdomar att vara med, projektet står för alla kostnader som resor till och från lägret, boende och mat.

Vad är #vägraskuld?

#vägraskuld är en organisation med syfte att förändra förutsättningarna för unga anhöriga. Det var tidigare ett arvsfondsprojekt där projektets mål var att ge unga anhöriga insikt i den egna situationen samt de verktyg de behöver för att hantera sitt anhörigskap.

Här kan du läsa mer om #vägraskuld (vagraskuld.se) Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: 5 juli 2024